понедељак, 1. септембар 2014.

Još jedne slatke kfle

Opet pecivo...meni ga, izgleda nikad nije dosta. Ja njih volim, kao što neko voli čokoladu, i bar jednom nedeljno ih moram napraviti. Napravim ih dovoljno da ima da podelim i komšijama, nikad to nije mnogo, 2 familije po svakom po dve kifllice, eto 16 kifli, znači nama obično ostane pola. Ja ih volim dok su tople a ono što ostane, muž pojede za večeru i doručak sledećeg dana. On može da jede koliko god hoće, i ne poznaje mu se.




Sastojci:

750 g brašna
12 g suvog ili 30 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
pola kašičice soli
1 kašika vanila paste ili 1 do 2 kesice vanilinog šećera
korica limuna ili pomorandže
75 g šećera
250 ml do 300 ml toplog mleka ( ili pola mleka pola jogurta )
150 ml ulja
3 jajeta
malo otopljenog putera za premazivanje testa
džem za punjenje

Priprema:

U 150 ml toplog mleka staviti kvasac i kašičicu šećera,sve promešati i ostaviti s strane da se kvasac podigne.
U ostatak mleka dodati šećer i mešati dok se ne otopi, dodati ulje, vanilu,jaja, koricu limuna ili pomorandže. ( ja koristim prirodno ulje pomorandže i stavim 4-5 kapi )

Brašno prosejati u vanglicu ( možda će vam trebati još kašika dve brašna za doradu testa, meni nije bilo potrebno ) napraviti udubljenje i dodati narasli kvasac i preostalu smesu od mleka.
Zamesiti testo i isipati na radnu površinu i mesiti sve bdok ne dobijete glatko i po malo mekano testo.
Ja sam testo " mesila " mikserom sa spiralnim nastavcima, tako mi se testo mnogo bolje umesi i samo ga na kraju doradim rukama.
Oblikovati testo u loptu i vratiti nazad u vanglicu, posuti sa malo brašna ili premazati sa uljem,pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla. Ja ga obično stavim u rernu,koju prethodno vrlo kratko zagrejem.

Naraslo testo isipati na radnu površinu, koju ste blago posuli sa brašnom i podeliti na pola ( mnogo je lakše raditi sa manjom količinom testa ) premesiti obe polovine, jednu ostaviti sa strane.
Rastanjiti što više možete u krug,debljine oko pola cm, iseći testo na pola, pa opet na pola tako da dobijete 4 dela a onda svaku četvrtinu raseći na još 4 dela, ako volite manje kifle, ako volite da su veće, raseći na 2 ili 3 dela.
Na svaki rasečeni trougao staviti po malo džema koji vi volite, samo neka vam  bude malo gušći da ne curi, ili pazite kad zavijate kiflice da dobro zatvorite ćoškove.
Napravljene kiflice stavljati na pleh, koji ste prethodno prekrili sa papirom za pečenje ili ako nemate papir, samo podmazati pleh sa hladnim puterom.
Pokriti testo sa providnom folijom i ostaviti pola sata da testo naraste.

Dok to testo raste, napravite sve to isto i od druge polovine testa.

Zagrejati rernu na 175*C, narasle kiflice premazati sa otopljenim puterom i peći oko 20 do 25 minuta dok vam ne porumene.



Ohladiti a za to vreme peći drugu turu kiflica.

Posuti sa šećerom u prahu i poslužiti.



Prijatno!!!!!



4 коментара:

  1. I ja sam sva testasa ! Kolekcija kifli mi verovatno nije tako bogata, ali se opasno priblizavam, ove sigurno idu u fajlu ! Pozdrav iz kisnog Londona x

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj Jelena, meni ih nikad dosta i koje god da isprobam sve su mi dobre, ma šta dobre,najbolje, do onih sledećih,koje napravim.
      Od srca ti hvala i topli pozdrav.

      Избриши
  2. Jasna, potpuno si u pravu i meni ih nikad dosta...od testa kiflice su mi najomiljenije.

    ОдговориИзбриши