понедељак, 15. септембар 2014.

Cvekla za zimu

Juče smo dobili puno povrća i voća od prijatelja iz njegove bašte, čovek odlazi na odmor u Srbiju i nema ko da sve to iskoristi...šteta je da sve to propadne a ni ja ne znam šta ću sa svim tim povrćem i voćem. Od šljiva će biti svašta po malo, karfiol i praziluk će završiti u čorbici,paradajz i paprika će biti današnji ručak a krastavce smo već pojeli sveže, samo sa malo morske soli.....cvekla će završiti u teglama sa renom.

Cveklu obožavamo, ali na našu žalost, ne spremamo je tako često.
Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Iva sa bloga " Culinary Postcards " koja nam je zadala temu CVEKLA i njoj šaljem ovaj recept.



Sastojci:

2 kg skuvane cvekle
50 g soli
60 g šećera
750 ml sirćeta
375 ml vode

i još:
250 g pripremljenog rena

Priprema:

Cveklu oprati i iseći im repove i gornji deo gde su oni "brkovi".
Staviti ih u šerpu, napuniti sa vodom i dodati jedan limun isečen na kolutove i kuvati dok se cvekla ne skuva. Moje su bile jako velike i kuvala sam oko dva sata, ali na nižoj temperaturi.
Ostaviti ih da se ohlade.

Dok se hlade, skuvati preliv.
U šerpu staviti vodu, sirće,šećer i so i pustiti da sve zajedno provri. Ostaviti da se preliv ohladi.

Kad se cvekla ohladila, skinuti im kožicu, inače se jako lako skida, možete i rukama je skinuti.
U veću zdelu iseći cveklu na komade kako vi volite, ja volim da su komadići manji a deblji, dodati 250 g pripremljenog rena i sve zajedno promešati.

Sipati tako pripremljenu cveklu u tegle, naliti sa ohlađenim prelivom i zatvoriti tegle.

Staviti ih u hladnu rernu, uključiti na 100 *C i ostaviti tako oko pola sata do 45 minuta. Isključiti rernu i ostaviti tegle da se potpuno ohlade.

Ja sam dobila dve tegle od po 1.25l. Jednom kad otvorite teglu, čuvati je u frižideru. Po želji možete stavljati i u manje teglice,od po 500 ml,jednom kad ih otvorite, brže će se pojesti.

Prijatno!!!!

4 коментара:

  1. Cvekla savršeno izgleda. A sigurno je podjednako ukusna...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, draga Nina....mi cveklu obožavama.

      Избриши
    2. Često napravim deci jednostavan namaz od cvekle-izgnječi se cvekla i neki sir (stari, malo slaniji). Odlično za doručak, a i kao hladno predjelo. Vrlo je ukusno, ima divnu boju :-)

      Избриши
    3. Jednom davno sam pravila namaz sa krem sirom i cveklom, i moji nisu baš bili oduševljeni, ali zato se dave u ovako pripremljenoj cvekli.Nekad, umesto hrena stavljam beli luk i vole je i sa njim. Topli pozdrav, draga Nina.

      Избриши