среда, 24. септембар 2014.

Shakshuka

........ili nešto na temu našeg bećar paprikaša....gledam ove recepte na internetu i baš mi se sviđa ideja kako se ovo jelo sprema. Juče smo dobili puno paradajza, paprike,cvekle, krastavaca, tikvica,luka,praziluka, karfiola, šljiva, krušaka i naravno da sam htela da isprobam ovaj recept...jedino što nije domaće su jaja.



Sastojci: 500 g pečenog paradajz šljivara 1 kašika sitno iseckanog bosiljka, 1 mala kašičica cumin semenke, 65 ml maslinovog ulja, 3 do 4 čena sitno iseckanog belog luka, 1 velika glavica sitnije sečenog crnog luka, 85 ml crveno vino, 1 veća ili 2 male tikvice, isečene na kockice, 2 do 3 slatke ili ljute paprike, 2 do 3 kašike sitno iseckanog korijandera, 2 lovorova lista, 1 kašičica šećera, po ukusu začini; sveže samleven biber, suvi začin, so, 1 kašika paradajz pire, 1 kašičica crvene dimljene mlevene paprike, 1 do 2 jajeta po osobi

Priprema: Može da se koristi svež paradajz, ali on je obično dosta voden i trebaće vam više vremena da se jelo ukrčka, zato probajte da paradajz prvo ispečete.
Uzeti paradajz šljivar, oprati, očistiti tamo gde je bila peteljka,raseći ga na 4 dela, staviti na pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje i peći ga u rerni na 175*C oko 20 minuta.
Ostaviti na kratko da se prohladi,tako pečenom paradajzu se kožica jako lako skida, skinuti je, staviti u blender, dodati 1 kašiku sitno iseckanog bosiljka i sve samleti...možete ostaviti da imate male komadiće paradajza ili potpuno samleti.
Ovakav sos možete koristiti za mnoga jela.

U veći tiganj staviti semenke kumina i pržiti ih " na suvo " na jačoj temperaturi oko 2 minuta ili dok ne počne da miriše, dodati ulje i sitno iseckan beli luk i pržiti dok beli luk ne počne da miriše, dodati crni luk i pržiti dok luk ne postane staklast i mek i onda dodati vino i sve dinstati dok se tečnost ne prepolovi.

Smanjiti temperaturu, dodati tikvicu i sečenu papriku ( ja sam koristila ljute banana paprike, ali sam ih očistila od žilica i semenki ) i dinstati 5 minuta ili dok vam povrće ne omekša.

Naliti sa pola litre sosa od mlevenog pečenog paradajza, dodati sve začine, paradajz pire, lovorov list, šećer ( u zavisnosti koliko je paradajz kiseo ) mlevenu dimljenu papriku, po želji možete umesto mlevene dimljene paprike staviti malo mlevene ljute paprike,sitno iseckan korijander ( ja sam koristila peršun ) sve izmešati,probati za začine,ako su još potrebni,poklopiti i ostaviti da se krčka oko 15 do 20 minuta. Ako nemate puno soka od paradajza,krčkajte vrlo kratko.

Kad se dovoljno ukrčkalo, kašikom napraviti mala gnezda u povrću, u svako gnezdo razbiti po jedno jaje, poklopiti sa poklopcem i ostaviti da se jaja poširaju u pari od povrća oko 5 minuta. Posle 5 minuta otkriti i i videti koliko je jaje poširano, ako volite da je mekše poširano, kuvati kraće ili duže, izbor je vaš.
Ovo jelo možete napraviti u nekoliko manjih tiganja i svakom poslužiti porciju ili sipati svakom u tanjir.


Poslužiti toplo sa nekim hrskavim hlebom, jer je idealno za umakanje u sve te fantastične sokove od povrća. Odozgore možete namrviti feta sir, iskidati sitno listove bosiljka, narendati limunovu koricu .....


Prijatno!!!!!

2 коментара: