субота, 18. мај 2019.

Torta od čajnih kolutića, poslastičarske kreme i želea od malina

Ovu tortu sam pravila za rođendan mog muža i svima nam se dopala, inače je recept  moje cool prijateljice Luce, koji sam isprobala kad smo imali iznenađenje za nju...kuvali smo po njenim receptima, nešto vrlo slično kao naša igrica, FBI Rukavice ...torta je izuzetno lepa..nekom se dopala ovako kako sam je pravila a neki bi voleli da ima više fila...naravno ukusi su različiti, ako volite da ima više fila, povećajte sastojke za poslastičarsku kremu za onoliko za koliko volite da ima fila.



Sastojci za žele od malina:

300 g malina
200 ml vode
60 g šećera
30 g gustina
30 ml vode

Sastojci za poslastičarsku kremu:

750 ml mleka 
180 g šećera
5 XL jaja
1 kašika vanile ili vanilla paste ili 2 kesice vanilinog šećera
30 g gustina
50 g brašna
izrendana korica od pomorandže i limuna
15 ml ruma
150 g putera sobne temperature

Za umakanje kolutića:

150 ml mleka
15 ml ruma

i još:

500 do 550 g čajnih kolutića
500 ml slatke pavlake
5 do 10 kapi ekstrata od malina
maline i listovi nane za dekoraciju

Priprema:

Prvo napraviti žele od malina.
U šerpicu staviti maline ( ja sam koristila zamrznute, vi kako hoćete ) vodu i šećer i kuvati oko 5 do 6 minuta, skloniti i propasirati kroz gustu cediljku.
Vratiti tečnost u šerpicu i pustiti da ponovo provri a za to vreme razmutiti gustin u vodi i dodaj provrelim propasiranim malinama i kuvati dok se ne zgusne,oko 2 do 3 minuta, stalno mešajući.
Skloniti sa ringle i ostaviti da se potpuno ohladi. ( promešajte povremeno da se ne stvori korica odozgore )

Dok se žele od malina hladi, napraviti poslastičarsku kremu.
U šerpu staviti pola litra mleka i šećer i pustiti da mleko provri.
U zdelu umutiti jaja sa žicom za mućenje, dodati ostatak mleka, gustin, brašno i vanilu i sve umutiti u masu bez grudvica. ( ja sam ovo umutila sa štapnim mikserom )
U provrelo mleko sipati masu od jaja i stalno mešajući kuvati dok se ne zgusne.
Skloniti sa ringle i ostaviti da se potpuno ne ohladi. ( promešati povremeno da se ne stvori korica na kremi )

Umutiti puter sobne temperature sa 1 kašikom sećera u prahu ( šećer u prahu ne mora, nisam ga navela u sastojcima ali meni lično se bolje umuti puter u penastu masu kad dodam prah šećer,vi mutite puter onako kako vi volite da ga umutite )

U ohlađenu skuvanu kremu dodati umućen puter, koricu od limuna i pomorandže i rum i umutiti sve zajedno u glatku kremu. ( ja obično kad umutim puter u puter dodajem malo po malo ohlađenu kremu i stalno mutim sa mikserom tako da nikad nemam grudvica u fil,vi radite onako kako vi radite )
Podeliti kremu u tri zdelice po 300 g i dve zdelice po 150 g.

U zdelicu sipati mleko i rum i izmešati.

Kalup za tortu, veličine 23 ili 24 cm obložiti sa providnom folijom ali da vam stranice folije vise.
Na dno kalupa preko folije premazati sa 150 g kreme.
Svaki kolutić zamoćiti kratko u mleko i rum i ređati ih na dno kalupa, jedan do drugog i u sredini,za ovu veličinu kalupa treba vam za svaki red po 19 keksića a idu 4 reda, što znači 76 keksića. ( originalni recept kaže da je potrebno 700 g keksa, meni je otišla 1 cela kesa od 500 g i još 5-6 keksića iz sledeće kese,tako da lično mislim da je dovoljno 500 g keksa ali ako vi hoćete da kupujete i drugu kesu samo za tih 5-6 keksića, ne isplati se,uostalom, uradite onako kao vi hoćete )
U svaki sredinu keksića i u veće otvore oko keksića sipati po malo želea od malina ( možete to raditi kuvarskom kesom,sipati žele u nju i istiskati rukom ili kašičicom i sipati po malo )


Preko kašikom sipati 300 g kreme svuda po malo da je lakše premažete preko keksića koji su puni sa želeom, i da ne razmažete i žele sa kremom.


Onda staviti drugi red čajnih kolutića, napuniti želeom sredinu kolutića i veće otvore oko kolutića pa premazati sa 300 g kreme, onda treči red kolutića, napuniti sa želeom od malina  i premazati sa 300 g kreme i 4 red kolutića,napuniti sa želeom od malina i premazati sa 150 g kreme.
Ovako napravljena torta doći će nekoliko cm niže od ruba kalupa.
Pokriti sa drugom providnom folijom preko kalupa i ostaviti tortu preko noći da se potpuno stegne.

Sledećeg dana, kad ćete filovati tortu, umutiti slatku pavlaku sa ekstratom maline.
Skinuti gornju providnu foliju sa torte i okrenuti tortu na tanjir za serviranje, skinuti obruč  i skinuti providnu foliju okolo torte.


Celu tortu premazati sa umućenim šlagom i ukrasiti kako vi volite.
Na kraju dekorisati tortu sa svežim malinama i listićima nane.


Rashladite je još malo i poslužiti.


Vi odlučite po preseku da li biste voleli još kreme ili ne.

Prijatno!!!!

14 коментара:

  1. Oh My God... Zoki, I love this cake! Well done, my friend! And... I would be so happy if I could taste it!
    Hugs and kisses, my dear friend. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you, my dear friend. This cake I made for my husband's birthday... he does not like chocolate and this was ideal for celebration. Hugs and kisses, my dear friend:)))

      Избриши
    2. Oh, Happy Birthday to him! I wish him all the best! :)

      Избриши
  2. Presjek je fantastičan, a torta je baš prava ljetna

    ОдговориИзбриши
  3. Srećan rođendan, čika Stanoju! Jako fina tortička.

    ОдговориИзбриши
  4. Kako dobro izgleda i odličan poklon za rođendan, mislim da je slavljenica bila i više nego sretna

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala ti, draga moja Dilajla...ovo je bila rođendanska torta za mog muža..

    ОдговориИзбриши