понедељак, 6. јул 2015.

Kjae ------ Tetovske buhtle

Evo mene opet u Makedoniji...još jedan odličan recept, koji sam isprobala sa Coolinarike...ako voilite testa i peciva, probajte ove Tetovske buhtle....


Sastojci:

600 g brašna + 50 g za doradu testa
250 ml kefira
125 ml tople vode
1 kašičica šećera
10 g suvog ili 25 g svežeg kvasca
3 kašike ulja
1 puna kašičica ili po ukusu, soli

za preliv:

4 jaja
100 g izmrvljenog feta sira
125 ml kefira ili tečnog jogurta

i još:

100 ml ulja

Priprema:

U mali lončić sipati toplu vodu, dodati šećer, kvasac, kašiku brašna, sve izmešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

Prosejati brašno u vanglicu, napraviti udubljenje i dodati so,ulje, kefir ( ako nemate kefir, može i tečni jogurt ili kao što je u originalnom receptu,toplu vodu ) i podignuti kvasac.
Zamesiti testo rukom ili mikserom.
Isipati na radnu površinu i mesiti,ako je potrebno, dodavati brašno samo dok ne dobijete meko i glatko testo, koje se ne lepi za ruke.

Testo oblikovati u loptu, premazati sa uljem i vratiti nazad u vanglicu,pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.

Dok testo raste,pripremiti preliv.
Viljuškom umutiti jaja, dodati tečni jogurt i izmrvljen sir i ako je malo gusto, dodati malo vode i sjediniti sve zajedno.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i od tog testa kidati testo, veličine jajeta,oblikovati u kuglicu i staviti na radnu površinu. Tako uraditi i sa preostalim testom.

Pekač, veličine 23cm X 33cm prekiti sa pek papirom ili, kao što sam ja koristila dva manja kalupa za tortu,veličine 22.5cm ( 9" ) svaku pripremljenu kuglicu umočiti u pripremljeno ulje ( ako koristite pekač 23 X33 onda treba da napravite 24 kuglica a ako koristite dva manja, onda ih pravite manje, da imate dovoljno za dva kalupa ) i ređati ih u pekač / kalup sa malim razmakom između.


Pokriti sa providnom folijom i ostaviti da buhtlice malo narastu, ali ne mnogo.


Umutiti viljuškom pripremljen preliv i preliti preko malo naraslih buhtlica. ( ako koristite dva kalupa, podeliti preliv na pola )


Ponovo prekriti sa providnom folijom i ostaviti da buhtle narastu još 30 minuta. ( može i kraće, ali puno zavisi od temperature u prostoriji )

Zagrejati rernu na 180°C i peći dok vam ne porumene. Budite veoma pažljivi dok ih pečete jer vrlo lako porumene. Ja sam ih praviila dva puta, prvi put su mi baš puno porumenele, ovog puta su idealne, ali sam ih pekla na nižoj temperaturi,na 170°C oko 35 do 40 minuta .....uostalom, vi najbolje poznajete svoju rernu kako peče.


Prijatno!!!!



4 коментара: