Sve ove hlebove, koji se ne mese, ja zovem seljačkim, jer su izuzetno lepi a potrebno je minimalno vremena da se umese.
Sastojci:350 g sve namenskog brašna + za doradu testa,200 g pirovog brašna,2 kašičice soli, ili po ukusu,7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca,500 ml vode,oko 150 g semenki po vašoj želji: suncokret, bučine semenke, laneno seme, seme od konoplje, chia, mak, sesam......
Priprema:
U veću vanglici prosejati obe vrste brašna ( ako nemate pirovo brašno možete da koristiti bilo koje integralno brašno ) dodati so, kvasac i semenke po vašem izboru. ( kod mene su semenke suncokreta, crni susam. laneno seme i bučine semenke ) i izmešati sve zajedno.Dodati vodu, gledajte da vam je voda sobne temperature i spatulom, ili kašikom, sve izmešati. Testo je vrlo retko, ali tako treba da bude.
Pokriti ga i ostaviti na sobnoj temperaturi od 12 do 18 sati.
Posle tog vremena testo je šupljikavo i dosta se rasteže.
Uključiti rernu na 225°C i u rernu staviti šerpu za koju imate poklopac, može da bude od tučenog gvožđa / gusano,zemljana, keramička pa čak i staklena, ali budite sigurni da može da se peče u njoj na toj temperaturi i grejati poklopljenu šerpu zajedno sa rernom.
Grejati 30 minuta.5 minuta pre nego što ćete šerpu izvući iz rerne, radnu površinu obilato posuti sa brašnom i isipati naraslo testo na to brašno.
Pobrašniti ruke i uzeti krajeve testa i preklopiti ih preko testa i tako oblikovati testo u kuglu, pazite da imate dovoljno brašna, u protivnom testo će vam se lepiti i za ruke i za radnu površinu i nemate potrebe da puno radite sa testom, što manje, to bolje.
Izvaditi šerpu iz rerne, otklopiti i vrlo pažljivo spustiti pobrašnjeno testo ( to brašno će ustvari da spreći da se testo zalepi za šerpu i to što je šerpa vrela ) poklopiti šerpu sa testom i vratiti nazad u rernu i peći poklopljeno 30 minuta.
Otklopiti posle 30 minuta i peći još 15 do 20 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.
Kad je hleb pečen, izvaditi šerpu iz rerne i vrlo pažljivo, da se ne opečete ( obavezno koristiti kuhinjske rukavice ) izvaditi hleb iz šerpe i ostaviti na žici da se ohladi.
Iseći na šnitice i poslužiti sa puterom, džemom, ajvarom, sirnim namazom ili uz ručak.Ovako pripremljenom hlebu je korica vrlo hrskava a sredina meka i nije onako vazdušast kao što bi bio samo sa belim brašnom.
Prijatno!!!
Krasno izgleda, ja uvijek padnem da dobar kruh.
ОдговориИзбришиPredivno izgleda. Obožavam ove "seljačke" hlebove. Kad oni zamirišu kuću...
ОдговориИзбриши