Meni je moja mama vrlo često spremala ove prženice, koje smo jeli sa sirom ili posute šećerom..obično ih je napravila više, pa smo ih jeli za doručak i za večeru.
Jedina mana im je, što se prže u ulju, ali šta ću, volim ih a nisam ih pravila odavno, pa da podelim recept sa vama.
500 g brašna
7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
200 ml kefira
75 ml tople vode
pola kašičice šećera
1 kašičica soli
1 jaje
ulje za prženje
Priprema:
U toplu vodu dodati šećer i kvasac, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.U vanglicu prosejati brašno i dodati soli, izmešati i napraviti udubljenje u sredini brašna.
U kefir umutiti jaje sipati u sredinu brašna, dodati nadošli kvasac i zamesiti testo i mesiti ga dotle dok ne počne da se odvaja od stranica vanglice.
Isipati na radnu površinu, ali je nemojte pobrašniti,i mesite testo, koje je lepljivo, ali sa dužim mešenjem će biti sve manje lepljivo.
Veliku zdelu premazati sa malo ulja, oblikovati testo u kuglu i okrenuti da se i ona premaže sa malo ulja.Pokriti sa providnom folijom i ostaviti preko noći u frižider.Ako hoćete, možete ostaviti i na sobnoj temperaturi da vam se testo podigne.
Sledećeg jutra izvaditi testo i ostaviti na sobnoj temperaturi oko sat vremena.
Testo kidati rukom u veličini jajeta irastanjiti oklagijom ili razvući rukama.U veći i teži tiganj zagrejati mast ili, u mom slučaju,ulje, ali da vam ne bude prevruće i pržiti testo, dok vam ne porumeni, onda okrenuti i drugu stranu te pržiti i nju.
Stavljati ih na tanjir, koji ste prekrili kuhinjskim papirom da se ocede od viška masnoće.
Kod nas se zovu.LANGOŠI PO STARINSKI
ОдговориИзбришиHvala Božice... u to vreme, kad su ih moja baka i mama pravile ja nisam ni znala za langošice, tek sam kasnije, kad sam došla u Kanadu čula za langošice..koje ja inače pravim od ludog testa. Topli pozdrav.
ИзбришиKod nas se zovu lepinice. Moja mama ih cesto sprema. Divne suu
ОдговориИзбришиHvala Sanela i mi ih mnogo volimo ali ih ne spremam često, jer ne znamo da stanemo. Topli pozdrav.
Избриши