U subotu smo išli da slavimo našoj prijateljici rođendan i kad sam je pitala šta hoće da joj ja donesem, rekla je hleb. Nekada, dok ja nisam volela puno da mesim, Katarina je donosila meni hleb i sad joj vraćam zasluženu uslugu.
Draga moka Katarina, srećan ti rođendan, koji je baš danas i ovu pogaču posvećujem tebi...
I love you very much and Happy Birthday, my dear friend!!!
Sastojci za početno testo: 2oo ml toplog mleka,200 g hlebnog brašna,1 kašičica šećera,16 g suvog kvasca
Sastojci za testo: 2 + jajeta,250 ml kefira ili jogurta,75 ml ulja,2 kašičice soli, ili po ukusu
550 do 575 g sve namenskog brašna
i još: 100 g omekšalog puterasemenke po ukusu
Priprema: U zdelu sipati toplo mleko, suvi kvsac i šeđer i dobro sjediniti da se kvasac i šećer otope, dodati brašno i sjediniti u masi, vrlo sličnu palačinkama. Ostaviti na stranu da počne da raste.
Zaviti testo u rolat a trakice prekrstite cik cak preko zavijenog rolata ili, možete raseći trakice, ali ne do kraja tesata i samo zaviti u rolat.
Tepsiju, ili kalup za tortu, veličine 26cm, ( može i veći kalup ili tepsija, pogača će samo biti niža ) prekriti pek papirom ili samo premazati sa puterom i pripremljen rolat staviti u sredinu kalupa, i povući više prema stranicama kalupa, ali ostaviti malo mesta između, jer pogača će još da raste.
Uzeti tri loptce, blago ih pobrašniti i rastanjiti oko 10 cm u prečniku.
Dve premazati sa delom omekšalog putera i staviti jednu na drugu i završiti sa trećom, koju ne premazujete.
Rastanjiti u veličini plitkog tanjira. Preseći na 4 dela i svaki deo raseći po sredini trougla. Uzeti kraj trougla i provući dva puta kroz taj zarez i napraviti ukrasni trougao.
Tako pripremljene trouglove poređati u sredini a deo prebaciti preko rolata i ako treba, malo ga ušuškati ispod rolatića a i ne mora.
Sad isto tako uraditi i sa druge tri loptice..
Treći, najmanji deo uzeti jedan malo veći deo a preostalo podeliti u osam manjih kuglica.
Veću kuglu staviti u sredinu tepsije, a manje kuglice lepo oblikovati i poređati ih okolo veće kuglice. ( pogledajte sliku pripreme )
Pripremljenu pogaču pokriti sa providnom folijom i ostaviti pola sata da se tepsija popuni sa testom.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 35 do 45 minuta, u zavisnosti kako vam rerna radi. Meni se ispeklo za skoro 40 minuta.
Ako počne previše da rumeni, prekriti pek papirom.
Ispečenu pogaču ostaviti kratko da se ohladi u kalupu, izvaditi pažljivo, staviti na žicu i ostatak putera malo zagrejati i premazati toplu pogaču. Prekriti kuhinjskim papirom i ostaviti da se još malo ohladi i na kraju zaviti je u kuhinjsku krpu.
Poslužiti je onako kako vi volite.
Ja sam moju pogaču nosila u goste i kod njih se jela sa glavnim jelom.
Takođe, pripremljenu pogaču možete da zamrznete i kad je potrebno, izvaditi iz zamrzivača, ostaviti je na sobnoj temperaturi da naraste i onda je peći, ili čak i ispečenu pogaču, dobro ohlađenu,zaviti i zamrznuti.
Ja nikad ne zamrzavam, pravim je onda kad nam je potrebno.
Prijatno!!!!
Kato, ti i ja volimo žute ruže, ovo je za tebe i tvoj rođendan...još jednom, srećan ti rođendan!!!!
Hvala prijateljice,pogaca bila izvanredna,i svi smo se otimale,oko nje.Zute ruze obozavam !!!!!!!
ОдговориИзбришиDraga moja Katarina, bilo mi je zadovoljstvo napraviti ovu pogaču za tebe a tebi hvala na odličnom ručku i druženju. Ljubim te.
ОдговориИзбришиBaš si se odužila divnim poklonom!
ОдговориИзбришиKakav divan rođendanski poklon!
ОдговориИзбриши