четвртак, 8. јун 2017.

Spudnut Cranberry Rolls

Imam višak umaka od brusnica i ovo mi je bilo idealno vreme da isprobam ovaj recept....



Sastojci:
360 g brašna,50 ml toplog mleka,1 kašičica šećera,5 g suvog ili 10 g svežeg kvasca,50 g putera,125 ml mleka,50 g šećera,1 jaje,prstohvat soli,125 g pire krompira,250 g umaka od brusnica
Sastojci za preliv:
200 g prah šećera,4 do 5 kašika mleka,1 kašičica vanile

Priprema:
U 50 ml toplog mleka dodati kašičicu šećera i suvi kvasac, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
U šerpicu sipati mleko, šećer, puter i pire krompir i staviti da se zagreje, samo dotle dok se puter ne otopi.
Skloniti sa ringle i kratko prohladiti i dodati jaje i umutiti sve zajedno.

U vanglicu prosejati brašno, ( prosejati oko 400 g i odvojiti 50 g na stranu a u vanglicu ostaviti 350 g ) dodati tečnost sa mlekom i pire krompirom i nadošli kvasac, prstohvat soli i zamesiti testo.
Isipati testo na radnu površinu i doraditi testo i ako je potrebno dodavati od onih 50 g brašna. Meni je tačno trebalo 360 g brašna i testo treba da bude meko i po malo lepljivo.
Oblikovati u kuglu, posuti vanglicu sa malo brašna, staviti testo i posuti i odozgore sa malo brašna, pokriti sa kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne.

Radnu površinu posuti sa gustinom ( vi, ako hoćete možete i sa brašnom, ja više volim sa gustinom ) i isipati naraslo testo.
Rastanjiti testo, pomažući se gustinom / brašnom u kocku, oko 36 do 40cm.
Premazati sa umakom od brusnica ( za vas, koji ne znate kako se pravi umak, ostaviću recept na kraju ovog recepta ) a ako hoćete, umesto brusnica možete testo premazati sa otopljenim puterom i posuti sa mešavinom cimeta i braon šećera u koji možete dodati i malo suvog grožđa )
Zaviti u rolat i oštrim nožem iseći 12 parčića veličine oko 3 cm debljine i naređati isečene komade u pleh, koji ste prekrili pek papirom, veličine 33cm X 22cm. Ostaviti malo prostora između isečenih rolatića.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti da stoji dok se rerna zagreje na 175°C.


Peći oko 25 do 30 minuta ili dok vam ne porumeni.
Dok se rolnice peku, napraviti preliv.
U zdelicu sipati prah šećer, dodati vanilu i mleko ( sipati prvo 4 kašike mleka ) i umutiti sve zajedno, ako vam je masa gusta, dodati još jednu kašiku mleka.
Pečene rolnice izvaditi iz rerne i dok su još tople preliti ih kašikom sa pripremljenim prelivom
Ostaviti ih da se kratko ohlade i poslužite tople sa mlekom, kafom, čajem...
Recept je odavde, ja sam pravila pola količine jer cela je bilo previše za nas dvoje.


Prijatno!!!!


Recept za umak od brusnica:

U šerpicu staviti oko 200 g svežih brusnica, dodati 65 ml vode ili soka od pomorandže, koricu pomorandže i oko 100 g braon šećera i kuvati dok ne provri i kad provri, kuvati 5 minuta ili dok brusnice ne počnu da pucaju same. Ako hoćete gušći umak, kuvati malo duže.
Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.

Umesto umaka od brusnica možete premazati sa džemom od jagoda ili napraviti umak od jagoda.

2 коментара:

  1. Odlično izgledaju. Sviđa mi se dodatak krumpira u tijesto.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Taj pire krompir čuda čini u testu i ja kad god imam ekstra pire obavezno ga upotrebim za neko pecivo.

      Избриши