уторак, 13. март 2018.

Seljački irski hleb sa kimom

Kad vam je potreban hleb bez kvasca na brzinu, evo vam ideje kako ga napraviti.


Sastojci:  450 g + - 50 g sve namenskog brašna, 1 kesica praška za pecivo, 6 g sode bikarbone, 425 ml mlaćenice ili butter milk, 55 g otpljenog putera, 12 g ili po ukusu kima, 1 kašičica ili poukusu, soli, 1 kašičica šećera, 2 blago umućena jaja

Priprema:  Uključiti rernu na 225°C i staviti šerpu sa poklopcem i zagrevati oko pola sata.

U veću zdelu izmešati brašno, koje ste prethodno prosejali, dodati so, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i semenke kima. ( ako volite ukus kima možete dodati i više )

U drugu činiju sipati buttermilk, ( mlaćenicu ) dodati dva jaja i mutiti zajedno i na kraju dodati otopljen i prohlađen puter i sjediniti sve zajedno.

Sipati tečne sastojke u mešavinu od brašna i varjačom sjediniti sve zajedno, ali nemojte previše da mešate, dovoljno je da se svi sastojci sjedine.
Testo je mnogo meko.

Radnu površinu obilato posuti sa brašnom, isipati pripremljeno testo i dobro pobrašnjenim rukama, uz pomoć brašna koje je na radnoj površini, oblikovati hleb u polu loptu.
( možda će vam trebati više od 50 g brašna, sve zavisi od veličine jaja i brašna koje se koristi, neko brašno upija više tečnosti neko manje )

Izvaditi vrelu šerpu iz rerne i vrlo pažljivo spustite hleb, koji je obilsato posut brašnom.
Raseći hleb po površini unakrst, ( to je kod Iraca blagoslov ) premazati sa ono malo šečnosti koja je ostala u posudici u kojoj ste razmutili mlaćenicu sa jajima i puterom, poklopiti šerpu poklopcem i vratiti u rernu da se peče oko 25 minuta poklopljeno.
Otklopiti i peći još 25 do 30 minuta ili dok vam lepo ne porumeni odozgore.

Hleb vrlo pažljivo izvaditi iz šerpe, ostaviti na žici da se ohladi i poslužiti uz ručak ili namazati sa nečim odozgore i uživati u njemu.
Korica ovog hleba je izuzetno hrskava a unutrašnjost mu je mekana.
Ovaj hleb se razlikuje od onog seljačkog hleba koji se ne mesi,on je sa mnogo više rupica po sebi jer ima kvasca u njemu i struktura mu je vazdušastija.

Ova vrsta hleba se može praviti i sa suvim grožđem, onda dodati oko 100 g suvog grožđa, ribizla ili brusnica i 100 g šećera u testo, premazati sa puterom i poslužiti uz čaj ili kafu.
Takođe ovu vrstu hleba ne morate peći u šerpi, kao što se peče seljački hleb koji se ne mesi, ja sam ga pekla i na običnom plehu i super je i na taj način.


Prijatno!!!!

4 коментара:

  1. Jako fino izgleda, ovakak recept je uvijek dobro imati na lageru za svaki slučal.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. nekad nam zatreba hleba u kući i ako se mesi sa kvascem mora da se čeka bar nekoliko sati, ovo zamesi i peci...

      Избриши
  2. Анониман14. март 2018. 02:28

    Volim irske hlebove, posebno njihov soda bread. Jako divno si ga napravila

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, draga moja Dubravka...volimo i mi njihove soda bread jer se jako brzo naprave.Pozdravljam te.

      Избриши