петак, 23. март 2018.

Šunka sa 15 vrste pasulja

Da biste napravili ovaj ručak, potrebno vam je malo mesa od šunke, voda u kojoj se šunka kuvala, koska od šunke i 15 vrste pasulja. Ja ovde kupim već upakovanih 15 vrsta pasulja a vi, ako nemate to da kupite, možete da koristite tako što ćete sami sastvaiti onoliko vrsta pasulja koliko ih možete naći. Ovo jelo se najbolje kuva u krčku) ili u ekspres loncu ili što je ovde sada vrlo popularno instant pot ( koji još nisam kupila,ali nameravam da ga kupim ) Ako pripremate šunku za Uskrs, ostavite malo od nje da pripremite i ovo jelo a vi, koji nemate šunku, može i neko drugo parče sušenog mesa sa kostima.



Sastojci:  600 g izmešanih vrsta pasulja, 1 veća glavica crnog luka, 2 do 3 čena sitno iseckanog belog luka, 2 štapića iseckanog celera, 2 šargarepe,isečene na kolutove, 2 lista lovora, nekoliko grančica svežeg timijana / majčine dušice, oko 2 l supe od skuvane šunke, 1 do 2 ljute papričice, oko 450 g šunke u većim komadima, 1 koska od šunke, po ukusu so, biber, suvi začin

Priprema: Pasulj oprati i naliti sa čisom vodom i ostaviti ga preko noći da nabubri.
Ja nemam ni instant pot ( ekspres lonac ) ni slow cooker pa sam pasulj kuvala u običnoj šerpi i zato je razlog što sam ga potopila u vodi preko noći da bi mi se brže skuvao.
Ako koristite jednu od ovih sprava staviti sve zajedno u lonac i ako je u instant pot-u kuvati oko 40 minuta i vi već znate kako vaš lonac radi.
Posoliti, pobiberiti i dodati suvi začin tek na kraju jer šunka i supa od skuvane šunke je već slana.
Ne morate zapržavati, ako ne volite zapršku, pasulj će tokom stajanja još da se zgusne.
Ako koristite slow cooker, isto staviti sve i kuvati na high oko 6 sati i tek na kraju posoliti i pobiberiti.

Supa od šunke se dobija ovako:
Šunku, najbolja je ona koja ima kost u sredini, oprati je i staviti u veći lonac. Naliti je sa vodom i staviti je da se kuva. Kad je prebacio ključ, kuvati je još 5 minuta i odliti tu vodu iz lonca.
Ponovo naliti sa čistom hladnom vodom,dodati lovorov list, biber u zrnu, oljušten beli luk, isečene glavice crnog luka na polovine i pustiti da provri, kad je provrelo, kuvati oko 1 sat na tihoj temperaturi.
Izvaditi šunku a vodu,u kojoj se ona kuvala, procediti i ostaviti i upotrebiti je kad budete kuvali pasulj ili kiseli kupus.
Od koske, koja je u šunki, najbolje je skuvati pasulj a ko voli, može i kiseli kupus, a uz to dodati još mesa od šunke.

Ja sam kuvala u običnoj šerpi i stavila sam nabubreli pasulj, koji sam ocedila od vode, isprala i nalila sa supom od šunke, dodala sam sitno iseckan crni luk, šargarepu, celer, beli luk, lovorov list, grančice timijana / majčine dušice i ljutu papričicu i kuvati oko 90 minuta, može da uzme i malo duže.


Kad je pasulj kuvan, a sve vrste pasulja se dobro skuvaju, neke vrste više neke manje ali ni jedna vrsta ne ostane ne skuvana, onda po želji zapržiti pasulj tako što ćete zagrejati ulje ili mast, dodati kašiku brašna, kratko propržiti ali ne smete da vam puno porumeni jer će onda biti gorko, prohladiti vrlo krartko i onda dodati punu kašikicu dimljene crvene paprike i sve zajedno promešati i sipati u šerpu u kojoj vam se kuva pasulj, kuvati zajedno sa zaprškom još 5 minuta i isključiti.
Poslužiti toplo sa domaćim hlebom i salatom po vašem izboru.

Retko koje jelo da zapržavam, ali pasulj i sarmu obavezno, vi uradite onako kako vi volite.

2 коментара:

  1. Baš sam s epitala od kuda ti 15 vrsta graha pa si odmah u prvoj rečenici odhgovorila na moje pitanje. Ali fino izgleda.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Petra...ja sam se oduševila kad sam videla da ima da sew kupi ovakav miks..mislim da je ovako nešto fantastično za salate a to ćemi biti sledeći potez...

      Избриши