понедељак, 18. фебруар 2019.

Orzo pasta salata sa ljubičastim lukom,pistacijama,citrusima i svezim začinima

Ne morate da čekate leto da napravite ovu vrstu salate, može da vam bude lagani ručak ili idealan prilog uz meso sa roštilja ili uz ribu. Uskoro nam dolazi i vaskrsni post, pa napravite sebi kao posni ručak a što ostane, ponesite na posao..u samom startu napravite duplu meru jer jedna mera je zaista malo za 4 osobe.
Recept sam preuzela od Sanje sa Coolinarike i ja ga usvajam do daljnjega, možda ćete i vi.


Sastojci: 200 g orzo paste, 1 povrtna kocka za supu, 1 pomorandža, 1 mala glavica ljubičastog luka, korica i sok od 1 limuna, 5-6 listića nane, 2 pune kašike seckanog peršuna, 20 g pistaćia, 50 ml maslinovog ulja, so, biber, belo balsamico sirće

Priprema:  Pastu skuvati sa povrtnom kockom da vam bude "al dente", ocediti od vode i isprati pod mlazom hladne vode.
Povremeno promešajte da se pasta ne zalepi.

Pomorandžu očistiti, iseći na kriške, odvojiti od opne i ostaviti samo "meso" od nje i dodati u zdelu sa pastom.
Ljuičasti luk očistiti, preseći na pola pa iseći na tanke listove i dodati u zdelu sa pastom. 
Nanu i peršun iseći na sitno, te i njih dodati u zdelu. 
Limun oprati, izrendati koricu, iscediti sok i staviti u zdelu sa pastom.
Posoliti, pobiberiti, preliti maslinovim uljem, dodati grubo iseckane pistaći, promešati i ostaviti 15 minuta da se sastojci povežu i ukusi sjedine.


Pred služenje promešati, sipati u zdelu iz koje ćete poslužiti, odozgore pokapati sa malo balsamico sirće ( ja koristim belo ) i poslužiti kao samostalno jelo ili prilog po vašem izboru.


Možda će nekom od vas biti malo čudno ovo dodavanje pomorandže u salatu, nama je baš ona bila taj kec na desetki...i nemojte izostaviti nanu.


Prijatno!!!!

4 коментара: