петак, 22. март 2019.

Punjene posne paprike

Punjene paprike obožavam, volim ih i sa mesom i bez, ali ako su bez mesa, kod mene obavezno moraju da budu ljute, tako ih volim..ma valjda mi je to ostalo još iz detinjstva, od uvek sam volela da je ljuto, tako sam i decu naučila.


Sastojci:  po 3 manje ljute paprike po osobi, ( kod mene 12 manjih paprika )  1 glavica cerng luka, od 2 struka svetlo zeleni i tamniji deo praziluka, 2 čena belog luka, 3 mlade šargarep ili 2 veće, 1 koren paškanata, 200 g šampinjona, 150 g kočanskog pirinča ili bilo koji pirinač okruglog zrna, 1 dobro puna kašika iseckanog svežeg peršuna, 4 ili više osrednja krompira, 2 pune kašike oljuštenih semenki od konoplje, po ukusu začini: so, mleveni biber, mlevena paprika, suvi začin, ulje, 125 ml mlevenog paradajza, 200 do 250 ml vode ili povrtne supe, 1 puna kašičica pire od paprika

Priprema:  Za ovo jelo ne morate da koristite ljute paprike, ja volim da je po malo ljuto i to je razlog što ih koristim. Ako bih koristila ne ljute paprike onda bih odabrala roge.
Paprike oprati, odseći kapice pa nožem očistiti semenke i žilice onoliko koliko možete i ostaviti ih na stranu.

Uzeti veći i dublji tiganj i sipati ulje, dodati sitno iseckan crni luk i pržiti dok ne postane staklast, dodati praziluk, koji ste prethodno očistili i dobro isprali pod mlazom hladne vode, i njega iseckati što sitnije možete. ( ja onaj gornji deo praziluka ne bacam, već ga koristim za jela koja ćemi se duže krčkati, vi kako hoćete )
Dok se to prži, oguliti šargarepu i dve šargarepe iseckati na sitne kockice a jednu izrendati.
Paškanat očistiti i gornji deblji kraj izrendati a donji, tanji, iseckati na sitne kockice i sve to dodati u tiganj te i to pržiti nekoliko minuta.
Šampinjone očistiti i iseckati ih na sitnije komade, te i njih dodati u tiganj i pržiti sve zajedno.
Pirinač očistiti i isprarti pod mlazom hladne vode i dodati u tiganj i pržiti sve zajedno sa povrćem, ali malo češće promešajte da vam se nebi zalepilo za dno tiganja.
Tri krompira izrendatri a jedan iseći na kockice ( njega ostaviti na stranu jer ćemo te kockice dodati u pekač sa paprikama kad su napunjene, po želji možete staviti i više od 1 krompira ) te i to dodati u tiganj i na kraju dodati beli luk ( ko voli da mu se beli luk manje oseća u jelu, dodajte ga na početak ) i propržiti sve zajedno da povrće malo omekša.
Na kraju začinite onako kako vi volite i sa čim volite.
Sklonite sa ringle, dodati konopljine semenke i iseckan peršun i sve sjediniti. Probajte za ukus i ako je šta potrebno dodajte.

Uzeti veći pekač i blago ga premazati sa malo ulja.
Puniti pripremljene papaprike i zatvorite ih sa njihovim originalnim poklopcima, koje ste prethodno odsekli i poslagati ih po pekaču.
Ako je šta ostalo od fila poređajte pored paprika. i sad staviti svuda krompir koji ste isekli na manje kockice.
U taj isti tiganj sipajte mleveni paradajz ( passata ) i dodajte isto toliko ili malo više povrtne supe ili vode ( kod mene je voda ) 1 kašiku pirea od paprike i vrlo malo soli i bibera, sve izmešajte i dobro izgrebite sve one sastojke sa dna tiganja i preliti preko paprika, paprike treba da imaju tečnost ali ne previše, preliti sa malo ulja preko.
Uključiti rernu na 175°C, staviti pekač, koji ste prekrili alu folijom i peći oko sat vremena, otkriti i peći dok paprike ne porumene odozgore.


Pečene paprike ostaviti kratko da se prohlade pa ih poslužiti.

Preporučila bih vam da nađete ove oljuštene semenke od konoplje, pogledajte na internetu kako izgledaju ) one baš daju onako lep šmek jelu, imam osećaj kao da su orasi dodati jelu, ako nemate njih, dodajte mlevene, ali na krupnije, orahe.

Ja stavljam keramički pekač u hladnu rernu i tek onda uključim da se greje zajedno sa njim jer mi se desilo dva puta da sam stavila keramički pekač u zagrejanu rernu i da mi je pekač puko, e sad sam naučila lekciju...da li je do pekača ili ove metode, ne znam, ali sad to radim.


Prijatno!!!!!

2 коментара:

  1. Od Zorice mozemo ocekivati samo najbolje,,svidja mi se sastav sa ljutim paprikama

    ОдговориИзбриши
  2. E moja Katarina i od tebe se ima mnogo što šta naučiti...od srca ti hvala, draga moja prijateljice i ljubim te.

    ОдговориИзбриши