среда, 7. октобар 2020.

Kitnikez ili ti sir od...

dunja....e ovog puta nije od dunja, već od jabuka. Ja kitnikez od dunja nisam nikad probala, ali zato me je ovaj od jabuka oduševio...jedva sam čekala da se malo prosuši da bih mogla da uslikam i podelim ovaj recept i sa vama. Ako imate malo vremena, napravite i probajte, odlično je..možete poslužiti kao predjelo, uz razne fine sireve i krekere ili kao poslasticu..ili, pripremite ih, ostavite da se suše, što duže stoje to su bolji i poklonite ih prijateljima kao božićni ili novogodišnji poklon, lepo spakovan u nekoj finoj kutiji.


Sastojci:  1 kg oljuštenih jabuka, 300 g šećera, 1 limun

Priprema:  Jabuke oljuštite, očistite i sitno ih iseckajte, posuti šećerom ( šećer se može dodavati i oduzimati u zavisnosti od slatkoće jabuka, ja sam prepolovila od originalnog recepta ) i staviti u veću šerpu, dodati opran i isećen limun na 4 dela i ko želi, neka doda i malo vanile i jednu šaku oljuštenih korica jabuke jer u njima ima dosta pektina i pomoći će vam da se gotov proizvod brže stegne.

Kuvati na tihoj temperaturi dok jabuke ne ispuste malo tečnosti a šećer se otopi i onda povećati temperaturu i kuvati da polako vri. Meni je trebalo oko 40 minuta da se jabuke potpuno raskuvaju.
Promešajte.
Kad se masa dosta zgusnula, skloniti sa ringle, izvaditi limun i korice jabuke i smrviti štapnim mikserom.
Vratiti nazad na ringlu i kuvajte sve dotle dok masa ne bude gusta da varjača može da stoji uspravno u masi i da ne padne, oko 15 do 20 minuta.


Pripremite gde ćete izručiti masu.
Ja sam koristila silikonske modlice a vi kako hoćete, može i na običan pleh.
Modlice blago premazati sa vrlo malo ulja i sipajte vruću masu u njih.
Modlicu lagano lupkati o radnu površinu i tupom stranom noža poravnjajte odozgore.
Ostavite u frižider da se dobro rashladi.
Sledećeg dana izvaditi iz modlica i ostaviti na hladnom i suvom mestu da se kitnikez osuši.
Što duže stoji to je bolji.
Po želji uvaljati u sitan kristal šećer zamirisan vanilom a ko neće i ne mora.
Ako koristite kitnikez kao desert onda koristite vanilu, ako koristite da poslužite sa raznim sirevima, onda izostavite vanilu.


Ovako pripremljena poslastica je fantastična kao poklon.
Gotov kitnikez staviti u manje korpice, zapakovati u neku lepu kutiju, ukrasiti mašnom i pokloniti prijateljima kao poklon za Božić ili Novu Godinu.
Meni su uvek draži ovakvi pokloni nego oni sa kojima ne znam šta ću.


Prijatno!!!!!


2 коментара: