субота, 23. октобар 2021.

Hleb sa raznim semenkama

 Trebao nam je hleb i ja obično pravim onaj brzi, koji se ne mesi jer mi je najlakši a jedan od boljih, danas sam htela malo zdraviju varijantu hleba, koji je, kad se jede, baš da imate puna usta. Idealan je za doručak premazan sa malo putera i domaćeg džema, uz šolju kafe ili čaja..


Sastojci: 300 g brašna od celog pšeničnog zrna,  6 g suvog kvasca, 100 ml tople vode, 100 ml toplog mleka, 30 g omekšalog putera, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli ili po ukusu, 3 +*** pune kašike mešavine raznih semenki ( suncokret, chia, ražene ili heljdine pahuljice,  zlatne i braon semenke lanenog semena, semenke konoplje...ili šta god vi volite ) i još 25 g hladnog putera

Priprema:  Vodu i mleko zagrejati, dodati šećer i kvasac, sjediniti i ostaviti da se kvasac podigne.

Brašno prosejati i ostaviti na stranu. Kad se kvasac podigao, dodati 2/3 brašna, dodati 3 pune kašike semenke koje koristite ( napravite ovu smesu semenki i pahuljica malo više pa ostavite višak sa strane da pospete po hleb svuda po njemu. ) dodati so, omekšali puter i sjediniti rukom ili mikserom, dodati i preostalo brašno i umesiti meko testo, koje se ne lepi za ruke. Oblikovati u kuglu, zdelu premazati sa vrlo malo otopljenog putera ili ulja i ostaviti testo da naraste. Pokriti kuhinjskom krpom ili providnom folijom.


Naraslo testo isipati na radnu povrpinu i blago premesiti, ostaviti kratko da se odmori i rastanjiti u pravougaonik kraća strana da je dužine kalupa u kom ćete peći hleb. Moj kalup je 10cm X 20 cm. Prekriti pek papirom.
Rastanjeno testo zaviti u rolat i kraj sastaviti zajedno da se kojim slučajem ne okrene tokom drugog dizanja na stranu i pukne sa strane i premazati kuhinjskom četkicom svuda sa vodom, posuti semenkama koje su vam ostale i staviti u kalup. Pokriti providnom folijom i ostaviti da skoro napuni kalup.
Uključiti rernu na 180°C bez ventilatora da se greje. Oštrim nožem zaseći vrelo pažljivo odozgore  i svuda po testu i staviti kockice hladnog putera. Peći oko 30 do 35 minuta ili dok vam lepo ne porumeni sa svih strana. 
Izvaditi hleb iz kalupa i ostaviti na žici da se ohladi. Ja nemam presek jer nisam imala vremena da ga uslikam ali ako stignem sutra, slikaću vam presek. Hleb je izuzetno dobar.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар