петак, 8. октобар 2021.

Mramorni kolač

 Obično ovakvu vrstu kolača pravim u kulupu za kuglof, ovog puta sam htela da probam u kalupu za hleb i dopalo nam se i na ovaj način..Ako imate mali kalup za kuglof napravite ga u tom obliku ili uduplajte sastojke pa napravite u velikom kalupu.

Ovaj kolač se može praviti i u manjim kalupićima za mufine u obliku kuglofčića, ako ih imate, ovo je odlično za dečija slavlja ...


Sastojci:  115 g putera, 175 g šećera, 2 1/2  kašičice vanile, 2 veća jajeta, 125 ml mlaćenice ( buttermilk ) 200 g sve namenskog brašna ili 230 g cake flour, 1 kašičica praška za pecivo, 1/4 kašičice soli

za tamni deo: 50 ml mleka, 1 i po kašika kakao, prah šećer zamirisan vanilom

Priprema:  Puter sobne temperature umutiti sa šaćerom da dobijete penastu masu i u tu penastu masu dodati jedno po jedno jaje ali svaki put umutiti  pre nego što dodate sledeće jaje, dodati kašičicu i po vanile i umutiti još jednom.

Nešto o buttermilk ili po našem mlaćenica, ne znam da li vi to svi imate, puno puta zamenim mlaćenicu tečnim jogurtom ako nemam pri ruci ni jogurt onda se buttermilk može napraviti i u kućnoj radinosti, tako što ćete na 250 ml mleka dodati kašiku limunovog soka ili običnog sirćeta, promešati i ostaviti da odstoji 5 do 10 minuta pre nego što koristite za recept.

U masu od jaja i putera dodati mlaćenicu i sjediniti sve zajedno.

U posebnu zdelu staviti brašno, prašak za pecivo i so, izmešati i prosejati sve zajedno. Za vas, koji nemate cake flour a želite da isprobate ovaj kolač sa njim,. naći ćete ovde kako da napravite sami, ali ako nećete da pravite to brašno može se koristiti i sve namensko brašno, kao što vam je gore dato u receptu.

Dodati brašno u tečnu masu i sjediniti mikserom na najmanjoj brzini ili običnom kuvarskom žicom.

Masu podeliti u dve zdele u jednu od njih dodati mleko i kakao i sve dobro sjediniti da dobijete glatku masu a drugi deo dodati ostatak vanile.

Kalup koji želite da koristite isprskati sprejom za pečenje ili premazati omekšalim puterom i posuti brašnom. Moj kalup je 20cm X 8cm i ja sam ga samo isprskala sprejom za pečenje. 

Da sipam masu u kalup koristila sam male merice za suve sastojke od po 50g a vi koristite šta želite. Ako koristite kašiku šare će vam biti mnogo sitnije a ako koristite one velike kašike za posluživanje šare će vam biti krupnije, vi odlučite šta ćete koristiti. Ja bih, da sam pravila ovo u male mini kuglofe koristila običnu supenu kašiku.

U podmazan kalup sipati naizmenično prvo belu pa braon masu, jednu preko druge dok imate materijala. Nemojte mešati masu nego ostavite tako kako ste je sipali.

Pleh blago lupkati o radnu površinu da ako ima mehura između testa da se izgube i da bi poravnjali testo.

Peći u prethodo zagrejanoj rerni na 180°C oko 35 minuta ili proverite čačkalicom da li je pečeno oko pola sata, ako nije, dodavati po 5 minuta..pazite da ne prepečete kolač, biće suv.

Pečen kolač ostaviti 15 minuta da se ohladi u kalupu, posle toga pažljivo izvaditi kolač iz kalupa i ostaviti na žici da se potpuno ohladi.

Ohlađen kolač posuti prah šećerom zamirisan vanilom, iseći na parčiće i poslužiti uz kafu, čaj, šolju mleka.

Prijatno!!!!

2 коментара:

  1. Kao i uvek tako otmeno, da i najprofesionalniji gastronomi i fotografi mogu da uce. Puno hvala Teta Zorice sto vas trud delite.

    ОдговориИзбриши
  2. Divan recept i uputstvo za rad . Svi detalji i za one koji znaju a za početnike pravi "bukvar". Sve što je potrebno. Divni ste.

    ОдговориИзбриши