уторак, 26. октобар 2021.

Štrudla sa ljubičastim krompirom

Da vi znate od kada imam želju da napravim nešto od tog ljubičastog batata, ali ga nikako nisam mogla da nadjem....pre neki dan kupim ljubičasti batat, kad hoćeš, nije ljubičast, kad sam ga ispekla unutra je bio beo, i onda ga nadjem, sasvim slučajno, tamo gde nisam uopšte mislila da ga ima...joj moje sreće, sad sam počela a imam još nekih recepata koje želim da napravim sa ovim batatom / slatkim krompirom.



Sastojci za testo: 300 g brašna za hleb, ( bread flour ) 4 g suvog ili 10 g svežeg kvasca, 150 g mleka, 30 g putera,  40 g šećera, pola jajeta, 1 kesica vanilinog šećera, prstohvat soli,
Sastojci za fil:  200 g pečenog ljubičastog batata, 30 g šećera, 1 kesica vanile, 40 g putera, 50 ml mleka
i još:  prah šećer zamirisan vanilom

Priprema:  Brašno prosejati i ostaviti sa strane oko 50 g a ostatak staviti u zdelu, dodati prstohvat soli. Promešati.
Mleko zagrejati, dodati puter i mešajte da se puter otopi, dodati šećer, vanilin šećer,  kvasac i mešajte dok se kvasac ne otopi. Sipajte u brašno, dodajte pola umućenog jajeta a polovinu ostavite za premazivanje testa.
Zamesite testo i ako je potrebno dodavati još od onog preostalog brašna. Sva brašna ne upijaju isto tečnost i zato je razlog za to brašno sa strane. Dodavati po malo dok ne umesite elastično i meko testo koje se ne lepi za ruke Meni je trebalo 275g
Oblikovati u kuglu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.

Krompir je najbolje pripremiti veče pre ili nekoliko sati pre nego što počnete sa pripremom testa. Ja sam moj ljubičasti krompir ispekla veče pre. Pre pečenja izbosti ga na nekoliko mesta da nebi pukao u rerni.Ostaviti da se ohladi, oljuštiti i viljuškom izgmječiti kao pire.
U manju šerpicu sipati mleko, puter, šećer, vanilu i ljubičasti batat i sve to zagrejati na ringli dok se ne sjedini sve zajedno, izmešajte i ostavite na stranu da se ohladi.


Ako kojim slučajem nemate ovaj ljubičasti batat možete štrudlu napraviti i sa običnim, narandžastim. 

Naraslo testo isipati na radnu površinu, koju ste prethodno posuli brašnom i bez da premesite testo razvući ga u pravougaonik debljine oko 0.5cm.  Premazati ohlađenom masom od ljubičastog batata i zaviti u rolat. Preneti rolat na pek papir. Krajeve rolata spojiti sa testom i napraviti krug od rolata a onda i te krajeve spojiti jedno sa drugim. Oštrim nožem raseći 2/3 testa, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo još jednom naraste.
Naraslo testo premazati ostatkom jajeta u koje ćete dodati kap dve vode. Posuti makom ili šta vi volite i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta ili dok vam lepo ne porumeni. Ako počne previše da rumeni prekriti pek papirom. Ja sam moju štrudlu stavila zadnjih 5 minuta na pečenje sa ventilatorom i dok sam otišla da odgovorim telefon, već je previše porumenelo, moglo je da bude i malo manje, ali ja sam zadovoljna....znači budite vrlo pažljivi sa pečenjemsa ventilatorom. Uostalom, vi najbolje poznajete svoju rernu.


Izvaditi pečenu štrudlu, staviti na žicu  i pažljivo skinuti pek papir. Štrudla je izuzetno mekana zato morate biti pažljivi da vam se ne prelomi dok je skidate sa pek papira. Ostaviti da se ohladi.


Posuti prah šećerom zamirisan vanilom, iseći na parčiće i poslužiti uz kafu, čaj, sokić..


Uskoro još novih recepata sa ljubičastim batatom.

Prijatno!!!


Нема коментара:

Постави коментар