уторак, 2. новембар 2021.

Rolat sa mandarinama

Juče smo išli kod naših dragih prijatelja na slavu I ovo je bilo pripremljeno za njih...domaćini I gosti su se oduševili I izgledom I ukusom ovog rolata.. 


Sastojci za rolat:  5 jaja, 100 g šećera, 7 g praška za pecivo, 90 g brašna , 20 g kakao
Sastojci za vanil kremu:  500 ml punomasnog mleka, 65 g gustina / brašna, 100 g šećera, 1 mahuna vanile ili 1 kašičica vanilla paste ili 1 kašika ekstrakta vanile, 2 žumanca, 125 g putera, 7 do 8 malih mandarina
Preliv od čokolade:  100 g čokolade, 100 ml neutralne pavlake

Priprema:  Prvo ćemo skuvati kremu da ima dovoljno vremena da se ohladi.
U šerpu sipati 400 ml mleka, dodati šećer i mahunu vanile. Ako ne koristite mahunu, onda izostavite vanilu, nju ćemo dodati kasnije. U slučaju da nemate ni jednu vrstu vanile, koristite 2 kesice vanilinog šećera ali onda smanjite količinu šećera koji dodajete mleku, da ne bude preslatko.

U posebnu zdelu umutiti žumanca , dodati mleko i na kraju, sjediniti i tek onda dodati brašno / gustin i sve zajedno umutiti u glatku masu bez grudvica. U originalnom receptu je korišćen puding od vanile, meni se nije dopala ta ideja pa sam puding zamenila gustinom, žumancima i vanilom. Vama, ako ne smeta puding od vanile, slobodno ga koristite i itzostavite sve ostalo. Samo puding, brašno i mleko, naravno i šećer.
Provrelo mleko sipati polako u masu od jaja, stalno mešajući. Vratite celokupnu količinu mleka u šerpu i kuvati dok se poptpuno ne zgusne a u međuvremenu dodajte vanilin ekstrakt ili vanilla paste.
Skuvanu kremu kratko ohladiti, sipati u ravan tanjirpokriti providnom folijom da folija leži na kremi i ostaviti da se potpuno ohladi u frižideru.
Putere iseći na kockice i ostaviti ga na sobnoj temperaturi.

Pripremiti pleh od rerne ili sličnih veličina. Moj plah je bio manji, nisam imala drugi i meni je testo bilo vrlo malo deblje, što mi nije bio problem ali je bilo kratko za nekih 5 do 6 cm i nisam imala dovoljno da se dole preklopi nego se jedva sastavilo na kraju, ali sam zato izgubila dosta kreme, i pored tog gubitka kolač je bio fantastičan. Ako se koristi pleh od rerne biće sasvim dovoljan. Prekriti ga pek papirom a prethodno premazati pleh sa malo ulja da vam papir ne beži.
Kad sam pravila sledeći put rolat našla sam odličan pleh koji je vrlo sličan plehu od rerne i u njemu ću svaki put praviti jer je veličina baš ona koja mi je potrebna.

Odvojiti belanca od žumanaca na početku, dok još kuvate kremu, jer mnogo je lakše razdvojiti jaja dok su hladna. 
Umutiti belanca sobne temprature sa prstohvatom soli u čvrst šne.
Umutiti žumanca, postepeno im dodavajući šećer i mutiti ih dok ne dobijete gustu i svetlu masu.
U manju zdelu pomešati brašno, prašak za pecivo i kakao i prosejati iznad mase od jaja iz nekoliko puta. Ja sastavljam brašno sa jajima spatulom da mi ne bi letela pršina od brašna svuda po kuhinji  i kad se skoro sjedinilo onda umutim kratko mikserom.
Dodavari belanca po malo i kružnim pokretrima odozdole prema gore sjediniti belanca sa prethodnom masom.
Tako sjedinjeno testo sipati u pleh, poravnjati i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. Pazite da ne prepečete rolat jer u protivnom vam može popucati.

Ispečen rolat izvaditi prevrnuti na vlažnu krpu i zaviti u rolat, podviti stranice i ostaviti da se rolat ohladi.


Dok se rolat hladi očistiti mandarine. Gledajte da kupite one koje nemaju semenke i da su što sitnije.

Umutiti ohlađenu kremu mikserom i postepeno dodavati kockice putera i mutti dok ne dobijete glatku kremu. Ako se rolat još nije ohladio vratite kremu u frižider. Ja sam mojuz kremu umutila tek kad se rolat ohladio.

Otvoriti rolat, skloniti vlažnu krpu, skinuti pek papir i staviti rolat na veći pek papir. Premazati ceo rolat kremom ali ostaviti na donji deo 3 do 4 cm bez kreme da se lakše zavije. Staviti mandarine  na početak rolata tako kad sečete rolat da se vidi lepo presek mandarine iu pomoću pek papira zaviti rolat. Stranice zaviti kao kod kobasice i rolat zaviti i providnom folijom da bude vrlo čvrsto zavijen. Staviti u frižider, najbolje preko noći da ima dovoljno vremena da se krema dobro stegne.

Pred služenje staviti rolat na žicu a ispod staviti pek papir. Zagrejati slatku pavlaku ( ja sam koristila neutralnu pavlaku jer mi slatke nemamo i dodala sam kašičicu šećera u prahu jer sam koristila gorku čokoladu ) i preliti preko šokolade, koju ste sitno iseckali. Mešati dok se čokolada ne otopi. Ostaviti kratko da se prohladi, mešajući i preliti preko rolata sa svih strana.
Čokolada koja je ostala na pek papir, možete je pokupiti kašičicom, kratko je zagrejati isipati u kesicu, odseći vrh i praviti šarice na rolatu. Ja nisam.

Ostaviti da se glazura malo stegne i kad ste spremni da poslužite rolat, vrlo oštrim nožem iseći rolat na parčiće. Nož svaki put obrisati vlažnim kuhinjskim ubrusom.


U ovom mom postu sam vam napisala puno saveta kako najbolje doći do savršenog biskvita i moje probleme koje sam imala ali vam moram reći da sam ja moj rolat pravila u pola 1 noću i završila sam ga oko 15 do 3 ujutru sa svim opranim posuđem i pospremljenom kuhinjom.

Prijatno!!!!

Pravila sam ovaj rolat još nekoliko puta i evo fotkica i tih rolata...ovaj rolat je pravljen za moje prijateljice;  Jelicu i Milu.



a ovo je pravljen mojoj prijateljici Dojni za njen specijalni rođendan...





2 коментара:

  1. Taman sam htela da kažem .. Gomila korisnih saveta nalazi se u ovom receptu - hvala Zoko puno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Molim i trebamo dati savete jedni drugima jer se svi učimo na svojim greškama, ali zato treba ukazati na te greške da i drugi ne bi napravili iste...svet bi bio mnogo bolji kad bi mi bili drugačiji...puno te pozdravljam.

      Избриши