недеља, 12. децембар 2021.

Slani rolat

Danas smo imali naše drage prijatelje u gostima i jako su nas obradovali svojim dolaskom. Mi ne živimo u istom gradu, udaljeni smo jedno od drugih oko 150 km ali se vidimo 3 do 4 puta mesečno, nekada više nekada manje. Dok smo bili "zatvoreni" zbog pandemije, znali smo da se nađemo na pola puta, samo da se zagrlimo i vidimo na 5 minuta i onda se vratimo kući, ali srce nam je puno.
Rolat se može napraviti na dva naćina, ispeći koru ili upotrebiti sendvič hleb, koji nije sečen na kocke, već je ceo hleb isečen na 5 istih delva oko 1cm debljine dužine od 24cm a širine 11cm.
Mislim da je lakše ispeći koru ako nemate da kupite ovakav hleb.
Ja sam koristila integralni hleb.


Sastojci: 1 pakovanje integralnog hleba za sendviče, 100 g krem sira, 1 puna kašika majoneza 1 puna kašika kisele pavlake, 300 g sitno iseckane ili samlevene šunke, 2 tvrdo kuvana jaja, 15 g rukole, 2-3 struka mladog luka, po ukusu biber i so
za dekoraciju: 1 kašika krem sira ili majoneza, sveže sitno rendan kačkavalj, peršun, marinirane pečurke

Priprema:  Izaberite šta vam je lakše, da li da napravite rolat ili da kupite ovakav hleb sa kojima se prave slane torte i rolati. Ja da nemam ovu vrstu hleba bilo bi mi lakše da napravim rolat i napravila bih ga ovako: 5 jaja, 100 g brašna, 1 kašika samlevenog lana, pola kesice paška za pecivo i pekla u plehu od rerne oko 15 do 17 minuta na 175°C. Nemojte ga prepeći, pucaće kad se bude zavijao. Zaviti u vlažnu krpu i ostaviti da se ohladi.

Šunku sitno iseckati ili samleti na mašini za meso ili u multi praktiku. Rukolu oprati i osušiti. Mladi luk očistiti, oprati, osušiti i sitno iseckati sa zelenim delom. Jaja skuvati, očistiti i sitno iseckati ili izrendati.
U samlevenu šunku dodati kašiku guste kisele pavlake i majoneza ( ja dodajem kiselu pavlaku jer moj muž ne voli majonez pa mu je ova kombinacija podnošljivija ) i sjediniti sve zajedno. Dodati sveže samleven biber jer soli ne treba, šunka je dovoljno slana.

Četri parčeta hleba staviti ispred sebe, na providnu foliju u vertikalnom položaju ali tako da svako parče preklapa drugo oko 1cm. Oklagijom dobro pritisnuti na te delove gde se preklapaju da se zalepe jedna za drugu i kad su zalepljene onda naprave jedan lepu koru. Koru premazati sa 70 g omekšalog krem sira, preko sira staviti listiće ošušene rukole ( može i baby spanać grublje isečen ) preko rukole staviti kašikom svuda po kori pripremljenu šunku, preko šunke izrendana ili sitno isečena jaja i preko jaja sitno iseckan mladi luk ( ako ga nemate može i tanko sečen ljubičasti luk )


Pomoću providne folije zaviti u rolat, dobro zaviti i stranice folije i ostaviti u frižider nekoliko sati, najbolje preko noći.

Sledećeg dana izvaditi rolat iz frižidera, skloniti providnu foliju, premazati sa ostatkom krem sira, može i majonezom, preko izrendati na sitno kaškavalj po vašem izboru, ukrasiti onako kako vi volite.


Prekriti providnom folijom i vratite u frižider do posluženja. Rolat možete poslužiti tako što đete iseći sve parčiće pa naređati na tacnu ili ovako u komadu pa seći ispred vašh gostiju. 
Ako pripremate za slavu ja bih ga isekla ranije, naređala na tanjir za posluženje i stavila na sto. 
Mi smo ovo imali kao zakusku i ja sam sekla rolat ispred naših gostiju, poslužila sa zelenom salatom, pilećim pečenim krilcima i punjene ljute papričice sa sirom i suvom slaninom.


Parče je iz prijateljičinog tanjira, tako da rolat se vrlo lepo seče i svako parče stoji samo za sebe.


Prijatno!!!!

1 коментар: