четвртак, 23. децембар 2021.

Lisnati cvetići sa jabukama

 Volim lisnato testo ali naše kanadsko mi nije tako dobro kao što je američko. Nisam u mogućnosti da kupim američko jer su nam granice zartvorene i nije vredno ići kroz sva ta maltretiranja samo zbog nekoliko prehrambenih proizvoda koji mi se jako sviđaju a nema ih ovde. 

Pre neki dan sam išla u jedan deo grada gde ne idem tako često i u tom delu grada ima divna poljska prdavnica gde su im mahom proizvodi iz Poljske i sasvim slučajno u jednom od njihovih zamrzivača vidim lisnato testo, koje sam nekada davno kupovala i koje mi se jako dopalo, tako da kupih jedno pakovanje i napravih ove cvetiće.


Sastojci: 250 g lisnatog testa, 2 do 3 jabuke, 1 pomorandža, cimet, džem od bresaka ili kajsija, prah šećer, braon šećer, limunov sok, 1 jaje

Priprema:  Lisnato testo ostaviti u frižider da se odmrzne ( nikako napolje, biće premekano da se radi s njim )

Jabuke operite i ako ćete cvetiće praviti samo od jabuka trebaće vam 3 jabuke. Nemojte ih ljuštiti. Iseći gornji i donji deo jabuke oko 1cm i ostavite na stranu a ono što je ostalo iseći na 4 dela podjednake debljine, izvaditi im sredinu gde su semenke i preliti ih sa vrlo malo limunovog soka da ne pocrne.

Lisnato testo raširiti i ostaviti papir ispod. Nema potrebe da se rastanji, iseći ga 12 istih kockica. Svaku kockicu raseći na ćoškovima gde ćete ostaviti sa svih strana po 1cm debljine iu slovo L, ali donja strana slova L neka bude iste dužine koliko i gornja i tako u sva 4 ćoška. ( pogledajte kolaž )

U sredini kocke možete staviti manju kašičicu džema od kajsija ili bresaka, preko kolut jabuke i svaki spoljni ćošak povući prema sredini jabuke, tako uraditi sa sva 4 ćoška i pritisnuti da se zalepe jedan za drugi na sredini.

Drugi način je na sredini kocke staviti kolut jabuke, preko posuti sa malo braon šećera i malo cimeta i povući ćoškove do sredine stavljajući jedan preko drugog da se zalepe. Slobodno malo pritisnite u sredinu. 

Treći  način je da stavite kolut pomorandže i ništa više. Ja sam napravila 4 sa jabukama, šećerom i cimetom, 4 sa džemom od bresaka i jabuka i 4 sa pomorandžom i najviše se meni dopalo sa džemom i jabukom a mužu sa cimetom i šećerom.

Naređati pripremljene cvetiće na pleh prekriven pek papirom i vratite nazad u frižider dok grejete rernu na 200°C. Kad se rerna zagrejala, umutite jedno jaje, izvadite cvetiće iz frižidera, premazati ih umućenim jajetom i pećo oko 20 minuta ili dok vam ne cvetići ne porumene onako kako vi volite.

Pečene cvetiće izvaditi špatulom i staviti ih na žicu da se malo ohlade. Posuti ih šećerom u prahu zamirisan vanilom i poslužiti tople a podlični su i hladni.

Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар