уторак, 14. децембар 2021.

Fish cakes ili ti pljeskavice od ribe

 Ove pljeskavice se ne moraju praviti samo od ostatka ribe, mogu i sa ostacima drugog mesa, ali ja sam imala višak lososa, koji sam namerno ispekla više, jer sam nameravala da pripremim nešto od toga...ovo je ručak manje više od preostale hrane u frižideru.


Sastojci:  300 g ribe po izboru ( kod mene je to losos ) 200 g pire krompira, 100 g smrznutog kukuruza, 1 veće jaje, 1 kašičica limunove korice, pola manje glavice crnog luka, 1 veći čen belog luka, oko 50 g hlebnih mrvica, 1 kašika sitno isečene mirođije, so i biber po ukusu

Priprema:  Uključiti rernu na 180°C

U zdelu staviti usitnjenju ribu, koju možete usitniti sa dve viljuške. Dodati pire krompir koji vam je ostao od prethodnog ručka a ako nemate pire krompir onda ga napravite ranije pre nego što počnete sa pripremom ovih pljeskavica, dodati kukuruz koji ste prethodno ostavili da se odmrzne i stavili na kuhinjski ubrus da se ocedi od viška tečnosti. U to dodati sitno isečen crni i beli luk, ( ako nemožete sitno da isečete luk onda ga narendajte na rende ) jedno blago umućeno jaje, polovinu hlebnih mrvica, posoliti i pobiberiti po ukusu i na kraju dodati mirođiju, ako je nemate onda može i peršun. Kašikom sjediniti sve zajedno.

Rukama podeliti na 6 jednakih delova, rukama oblikovati u kugle i blago prstima pritisnuti da se oblikuje u pljeskavicu i prstima poravnjati okolo. Staviti na neku  tacnu i u zamrzivač na 5 minuta samo da malo očvrsne.

Izvaditi iz frizera i svaku pljeskavicu staviti u preostale mrvice, pritisnite rukama da se zalepe , okrenuti ih i to isto uraditi i sa druge strane.

U veći tiganj sipati 2 kašike maslinovog ulja, i kad se ulje zagreje staviti pljeskavice i pržiti oko 3 minute sa svake strane da samo porumeni. Nemojte stavljati previše pljeskavica u tiganj. Kad ste završili, staviti pljeskavice u vatrostalnu posudu i staviti u rernu da se dopeku još oko 8 do 10 minuta.

Poslužiti tople sa salatom po vašem izboru, kripkama limuna i tartar umakom.

Prijatno!!

Kod nas je prilog bio salata od  "krompira", ali ustvari krompir je bio karfiol, i ova salata vam može biti i samostalan obrok. Ovde umesto da karfiol kuvam ja sam ga ispekla u rerni, sve ostalo je isto...

Нема коментара:

Постави коментар