петак, 10. децембар 2021.

Bundevice

 Danima se divim ovim malim slatkim bundevicama i nikako da se odlučim da ih napravim..pre neki dan ispečem bundevu i juče krenem u izradu.

Nije uopšte teško da se naprave, samo treba malo vremena jer je pipkavo ovo vezivanje, a kad to završite posle je sve lako...uživajte i u pravljenju i u konzumiranju..


Sastojci:  300 g hlebnog brašna, ( bread flour "00" ) 5 g suvog kvasca, 20 g šećera, 1 kašičica soli, ili po ukusu, 125 g pirea od bundeve, 100 ml mleka, 1 jaje ( ne celo, ostaviti pola za premazivanje peciva ) 25 g otopljenog putera

i još:  krem sir za punjenje a može i bez

Priprema:  Bundevu ( ja sam koristila butternut squash/ muškatna bundeva ) preseći na pola, očistiti od semenki, staviti na pleh sečena strana okrenuta na dole i ispeći u rerni dok ne omekša. Po želji može  se skuvati i na pari, samo je onda očistiti od korice i iseći na komadiće, a na isti taj način može i u rernu.

Ispečenu bundevu ostaviti da se ohladi pa je pasirati da napravite pire.

Prosejati brašno. U pire od bundeve, ako je hladna, dodati toplo mleko, otopljen puter, pola umućenog jajeta, suvi kvasac i šećer i sve izmešati da se šećer otopi. 

U tu masu dodati pola brašna i varjačom sjediniti sve zajedno, dodati so i onda dodati i preostalo brašno i rukom zamesiti testo. Isipati na radnu površinu i dobro izmesiti testo dok ne dobijete meko i glatko testo a ruke ostanu čiste. ( ovo mešenje će potrajati ali nemojte dodavati više brašna jer testo mora da bude tako mekano na početku ) Oblikovati testo u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.


Zdelu sa naraslim testom samo okrenuti i pustiti da testo samo ispadne. Testo, bez premešivanja, podeliti na 8 delova ( ne moraju svi delovi da budu iste težine jer i bundevice nisu sve iste na njivi gde rastu 😊 ) i sad svaki deo oblikovati u kuglicu da su vam svuda glatke. Pokriti ih i ostaviti 5 minuta da se odmore. 
Uzeti jednu kiglicu i deo gde ste ih sastavili, okrenite prema vama a glatka strana da je na radnoj površini, i vašim prstima napraviti krug i staviti kocku krem sira. Bundevice se obično prave prazne, meni se dopala ideja da ih punim sa krem sirom. Zatvoriti kuglicu tako da su vam svi krajevi zatvoreni i još jednom vašom rukom oblikovati lepe i okrugle kuglice.  Ako ih ne punite, onda ovaj korak preskočiti.
Uraditi i sa preostalim testom tako isto.
Iseći kuvarski konac za pečenje na duže komade, prvi nećete tačno znati koliko vam treba, pa može da bude i malo duži, ali dovoljno veliki da uvežete 4 puta oko kuglice, sledeći ćete već znati koliko vam treba.
Uvezati sve loptice koncem a višak odseći.( ja sam moje končiće uvaljala u brašno kad sam ih sve isekla da mi se onako pečeni lakše skinu )  Naređati ih na pleh, koji ste prekrili pek papirom ali ostavite dovoljno razmaka između, jer testo će još jednom da naraste. Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo lepo naraste. ( da vi samo znate koliko sam ja bila srećna kad sam ih videla onako lepe )
Narasle bundevice premazati sa ostatkom umućenog jajeta, dodati malo mleka i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 do 22 minuta.
Izvaditi iz rerne, staviti ih na žicu da se prohlade.  Pažljivo makazama iseći konac i još pažljivije ih izvucite. Ukrasite ih kako vi želite a i ne moraju da se ukrašavaju.



Ja sam skidala konac još dok su bile tople, nisam mogla da čekam da ih probam i uslikam...


Danas su nam ostale još 2 i odline su i sledećeg dana...


Imam ideju za još bundevica, to ću nekom drugom prilikom...

Prijatno!!!


Нема коментара:

Постави коментар