субота, 18. децембар 2021.

Božićni ili Novogodišnji venac

Danas sam htela da isprobam jedno testo koje se pravi sa pestom od bosiljka i zaista mi se dopalo...možda fotkica ne izgleda najbolje ali testo je jednostavno fenomenalno i zaista ga vredi isprobati, ne morate da pravite u obliku venca, možete napraviti obične buhtlice ali taj miris koji se širi kuhinjom dok se peče, a tek dok ga jedete...uh božanstveno.

Sastojci:  600 g brašna, 1 kašičica šećera, 8 g suvog kvasca, 1 kašičica soli ili po ukusu, 50 g putera, 200 ml mleka, 1 veće jaje, 75 g sveže izrendanog parmezana, 200 g krompir pire, 75 g pesto od bosiljka

Priprema:  Prosejati brašno, dodati suvi kvasac i sveže izrendan parmezan,promešati i ostaviti na stranu.

U šerpicu sipati mleko i zagrejati, dodati šećer, so, puter i mešati dok se puter ne otopi, na kraju dodati pire krompir i sjedinite sve zajedno, sipati u brašno, dodati blago umućeno jaje i 60 g pesta od bosiljka i zamesiti testo i dobro ga izmesiti da dobijete meko testo koje se ne lepi za ruke.

Pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Ovo testo možete puniti sa nadevom po vašoj želji ili ga napraviti bez ikakvog punjenja. Ja sam ga punila mešavinom sitno seckanih maslinki raznih boja uz dodatak sitno iseckane crvene pečene paprike, belog luka, oregana i dodala sam uz to sitno iseckanu pršutu i sve izmešala.

Naraslo testo podeliti na 25 manjih delova. Svaki deo premesiti i lepo oblikovati u malu kuglicu. Pokriti i ostaviti da se testo odmori 5 minuta. Ako ih punite, svaku kuglicu blago prstima rastanjiti kao za buhtlice, sipati po kašičicu nadeva u zatvoriti sa svih strana da nadev ne curi.

Pripremiti pleh za pizzu,( 40 cm prečnika )  ili tepsiju, prekriti pek papirom i u sredinu staviti neku zdelu koja ima prečnik oko 10cm. Prvi red naređati svuda okolo zdelice a drugi red a drugi red okolo tih kuglica. Pažljivo izvaditi zdelu iz sredine, pokriti providnom folijom i ostaviti na tolom mestu da testo još jednom naraste. ( ja sam se malo igrala sa kuglicama pa sam neke uvaljala u susam )

Zagrejati rernu na 190°C i peći naraslo testo oko 25 do 30 minuta ili dok ne porumeni onako kako volite. 

Dok se ovo testo peče, kućom će se širiti fantastična aroma bosiljka.

Ispečeno testo izvaditi iz rerne, premazati sa ostatkom pesta i ostaviti desetak minuta da se ohladi pre nego što ga poslužite. 

Od ovog testa se mogu napraviti i obične buhtlice ili kiflice i poslužiti uz predjelo. Ako vam šta ostane sledećeg dana testo je i dalje meko jer u njemu ima pire krompir.

Originalni recept je bez pire krompira, ali sam ja imala pire koji se morao upotrebiti. 



Prijatno!!!



Нема коментара:

Постави коментар