уторак, 21. децембар 2021.

Truffles ili po našem kuglice / bombice sa pistaćima

 Svi mi pravimo ove kolačiće na razni način i sve ih volimo. Neke su zdravije, neke manje ali važno je da se malo zasladimo ili podelimo sa prijateljima uz kaficu.

Sastojci: 125 g krem sira, 1 kašika šećera u prahu, nekoliko kapi arome pistaćia, 30 g seckanih pistaćia, 100 g bele čokolade i još: 150 g tamne čokolade za prelivanje i 2 kašike ulja

Priprema:  Krem sir iseći na kockice i ostaviti u frižider da se dobro rashladi. Belu čokoladu otopiti na pari i ostaviti da se malo prohladi dok vi umutite hladan krem sir sa kašikom šećera u prahu, dodati malo rashlađenu belu čokoladu, aromu pistaćia i sve zajedno umutiti. 

U tu masu dodati sitno iseckane pistaćie i špatulom sjediniti sve zajedno.

Ostaviti kratko u frižider da se masa malo stegne. Kašičicom vaditi masu i onako grubo ih stavljati na neki poslužavnik, koji ste prethodno obavili providnom folijom. Vratiti nazad u frižider i ostaviti da se još jednom stegne. Veličinu kuglica odredite sami, moje su bile malene, mislim da su bile po 12 g i dobila sam ih oko petnaestak ( sad se ne sećam tačno ) Izvaditi iz frižidera i rukom ih lepo oblikovati u kuglice. Vratite ih u frižider dok vi rastopite tamnu čokoladu za preliv, u koju ćete dodati 2 kašike ulja.

Uzimati po jednu kuglicu, preliti otopljenom čokoladom i stavljati ih na pek papir da se osuše. Ako je potrebno, višak čokolade koji će ostati okolo skinuti oštrim nožem. Možete ih našarati sa istom tamnom čokoladom ili nekom drugom po vašem izboru; mlečnom, belom ili ne morate ništa. Ostaviti ih nazad u frižider da se čokolada ohladi, staviti ih u papirne korpice i poslužiti.

Truffles sa malinama


Sastojci: 125 g krem sira, 1 kašika šećera u prahu, 1 kašika malina u prahu, ( raspberries freeze dried powder ) nekoliko kapi arome malina, 100 g bele čokolade i još : 150 g bele čokolade 1 kašika ulja, nekoliko čokoladica u boji koju volite ( candy melts )

Priprema:  Umutiti krem sir i šećer u prahu, dodati 1 kašiku malina u prahu i dodati otopljenu belu čokoladu i sjediniti mikserom sve zajedno, na kraju dodati nekoliko kapi arome malina. 
Staviti u frižider da se kratko stegne, izvaditi i vaditi kašičicom kuglice veličine po vašoj želji i staviti ih na poslužavnik koji ste prekrili providnom folijom. Vratiti nazad u frižider da se malo ohladi i stegne. Oblikovati ih rukom i vratiti u frižider dok vi otopite čokoladu.
Svaku kuglicu preliti otopljenom belom čokoladom, ako imate dovoljno otopljene čokolade možete ih preliti dva puta, bolje pokriju površinu, jer meni je samo jednom preliveno bilo nekako providno pa sam je prelila dva puta.

U ostatak bele čokolade možete dodati nekoliko čokoladica u boji, rastopiti ih, staviti u kesicu, odseći vrh i preliti kuglice sa različitom ojom.


Te čokoladice ( candy melts proizvodi Wilton i izgledaju ovako i kod nas se mogu kupiti na merenje ili već zapakovane u originalne kesice ) ako nemate čokoladice, možete dodati neku boju koju koristite za hranu ili fondan ( nisam sigurna da li će biti dobre da se dodaju u čokoladu jer nisam probala )


Ovako pripremljene kuglice možete pokloniti svojim prijateljima za Novu Godinu, Božić ili ih staviti na tacni sa ostalim kolačima.

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар