недеља, 24. јул 2022.

Pekarski hleb

 Ništa fensi šmensi ovog puta, već jedan običan pekarski hleb...ne znam koliko vas zna da je moj otac bio pekar, ali je umro relativno mlad, u svojoj 42 godini života, kad sam ja imala samo 12 godina i u to vreme nisam bila zainteresovana za kuhinju. U našoj kući mama je uvek kuvala i mesila hleb, ne sećam se da je tata ikad umesio hleb kod kuće, ali je nekad znao da nas povede ujutru rano u pekaru kad je pripremao hleb od testa koje je već bilo zamešeno. Mama mu je po nekd pomagala a ja sam ili negde spavala na nekoj stolici ili se igrala sa testom. Sećam se i dan danas tog miris koji se širio dok se hleb pekao i po neki put su mi davali topli hleb namazan sa marmeladom od mešanog voća, koju je proizvodila Budimka a u pekari se koristila za puter kifle. Mrzela sam i puter kifle i marmeladu Budimka a najviše sam volela lisnate pogačice, perece i burek sa mesom...eto toliko o mom sećanju a sad da nastavim sa hlebom.

Sastojci: 450 g prosejanog brašna, 275 ml vode, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, kašičica soli, 1 kašika ulja, i 1 kašičica soli

Priprema: Brašno izmešati s kvascem, ( moj kvasac ne mora da se aktivira, vi ako nematu tu vrstu kvasca, aktivirajte ga u malo tople vode sa kašičicom šećera i kačikom brašna i kad se kvasac podigne, dodadti ga u brašno ) kašičicom šećera, dodati toplu vodu, ulje i so i zamesiti test. Mesiti testo dok ne dobijete glatko i elastično teto koje se ne lepi za ruke. Pokriti i ostaviti testo na tolpom da naraste.

Narslo testo isipati na radnu površinu i rukama ga rastanjiti u pravougaonik oko 2cm debljine i zaviti testo u malo širi rolat. Rkama malo istanjti krajeve , ali ako nećete i ne morate, meni je ovako lepši jer me podseća na vekne  hlebova kakve sam ja nekad kupovala u prodavnici dok sam bila u Srbiji. Preneti na pleh, koji ste prekrili pek papirom.  Pokriti providnom folijom i ostaviti da naraste.

Narasli hleb iseći oštrim žiletom., ako želite možete ga posuti malo brašnom da ima onaj rustični izgled a i ne mora.Uključiti rernu na 190°C da se zagreje a na dnu staviti prazan, neki stari pleh koji ne koristite često da se greje zajedno sa rernom.

Pripremite 4-5 kockice leda. Staviti hleb u rernu u zagrejan pleh staviti kockice leda, zatvoriti rernu i peći hleb oko  15 do 20 minuta, otvoriti izvaditi prazan pleh iz kog je voda isperila i peći hleb još 10 minuta ili dok vam ne porumeni.

Kockice leda koristimo da nam stvore paru a para će nam napraviti koricu da je lepa i hrskava.

Ispečen hleb izvaditi i ostaviti da se ohladi i poslužiti uz ručak, a možete praviti i odlične sendviče sa ovakvom vrstom hleba.

Ko želi, može napraviti duplu količinu testa i ispeći dva hleba pa jedan, kad se dobro ohladi, zaviti i staviti u zamrzivač ili, iseći na parčiće pa zamrznuti i vaditi po potrebi.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар