среда, 27. јул 2022.

Beli luk za zimu

 Kad imate previše belog luka i ne znate šta ćete s njim, jedan od načina da ga sačuvate duže je i konzerviranje..mi ove godine imamo toliko luka da ćemo i pored toga što smo već počeli da ga delimo komšiluku i prijateljima, imati previše..Izvadili smo jedan deo, onaj koji imamo u bašti, ali imamo skoro još toliko i ovde kod kuće i ostavićemo ga da se suši u garaži ali je nemoguće pojesti toliku količinu luka do iduće sezone i drugo, on je dobar do otprilike marta meseca, posle počne da klija.

Ima puno načina kako da se ukiseli beli luk, ja sam prošle godine pravila na ovaj način, ove godine sam htela da probam na malo drugačiji način.

Nisam koristila obično belo sirće jer jabukovo sirće je mnogo zdravije pa sam koristila njega, vi možete da koristite koje god želite.


Sastojci :  oko 500 do 750 g očišćenog belog luka, oko 1 l vode, 1 puna kašika soli, 1 kašičica šećera, oko 250 do 300 ml jabukovog sirćeta, zrna bibera, grančice ruzmarina ili mirođije / kopra, lovorov list

Priprema:  Luk očistiti oštrim nožem ali morate da koristite samo zdrave čenove. Oprati ih i naređati u oprane i sterilisane tegle.
Dok luk čistite staviti 1 l vode, so, šećer, biber u zrnu da se kuva dok se šećer i so ne otope.

Kad ste naređali beli luk u teglice, možete koristiti začinske biljkice po vašem izboru i ono što volite ( bolje je koristiti manje teglice jer je lakše, jednom kad se otvore držati u frižideru i brže se pojede ) naliti 2/3 teglice sa provrelom vodom a ostatak dopuniti sa sirćetom, zatvoriti teglice, prevrnuti naopako, zaviti u nešto što će držati toplo i ostaviti da se ohlade na sobnoj temperaturi.


Ja sam pravila salatu od cvekle i u vodu u kojoj sam kuvala cveklu dodala sam so i šećer i kuvala dok se nije otopilo, nalila sam 2/3 tegle sa tom tečnošću i ostatak sam sipala jabukovo sirće. 
Mislim da neću dobiti intenzivnu crvenu boju ali napraviću još nekoliko teglica u koje ću, pored belog luka, dodati i kolutove cvekle, tako da ću imati i kiselu cveklu i kiseli roze beli luk.


Jednom kad su tegle hladne, ostaviti ih u hladan špajz ili ako nemate hladan špajz ostavite tamo gde čuvate i ostalu zimicu.


Ovako pripremljen beli luk možete poslužiti uz predjelo ili kao neki prilog uz pečeno meso..a za vas, koji imate višak belog luka, kao ja, napravite pa podelite svojim prijateljima, uz još neku teglu domaće zimnice, kao poklon..meni bi ovo super bilo, da se napravi neka korpa u kojoj se može staviti teglica ukiseljenog belog luka, domaći tiho sušeni paradajz, ajvar, ljutenica, kisele paprike.

Bei luk pripremljen na ovaj način nema toliko jak miris kao svež i ja bih ga radije pojela, mada nemam problema ni sa svežim, samo posle konzumiranja svežeg belog luka pojesti nekoliko grančica svežeg peršuna.


Prijatno!!!


Нема коментара:

Постави коментар