среда, 13. јул 2022.

Punjena pogača

 Domaćeg hleba nikad dosta, i ako ja ne jedem hleb, dok je topao, pojedem parče a ovo mi je bilo izvrsno jer sam je jela za doručak sa kiselim mlekom..


Sastojci: 500 g brašna + 50 g za doradu testa, 310 g gustig grčkog jogurta, 40 ml ulja, 50 ml tople vode, 1 žumance,  pola umućenog jajeta ( drugi deo za premazivanje pogače ) 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, mala kašičica šećera i 1 kašičica soli ili po ukusu
i još: 200 g kravljeg sira, 1 belance, 1 do 2 kašike sitno sečenog peršuna / spanaća, oko 50 do 75 ml ulja, semenke po izboru.

Priprema: Prosejati svo brašno pa odvojiti 50 g sa strane u slučaju da treba da se domesi testo. U 500 g brašna dodati suvi kvasac i promešati.

Gledajte da su vam svi sastojci sobne temperature. U gusti grčki jogurt dodati toplu vodu, ulje, žumance, pola umućenog jajeta, šećer i so i sjediniti sve zajedno, dodati u prosejano brašno i kvasac i zamesiti meko testo. Testo dobro izraditi, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Dok testo raste pripremite fil za pogaču. Izmrviti prstima feta sir, dodati belance i sitno iseckan peršun ili spanać i ako vam je sir dovoljno slan, nemojte soliti, ako nije, dodajte malo soli. Sjedinite sve zajedno i ostavite sa strane.

Naraslo testo isipati i podeliti na 12 jednakih delova, svaki deo premesiti, pokriti i ostaviti da se malo odmori.

Uzeti deo pa prstima rastanjiti da je testo oko 1cm debelo. U sredinu staviti deo sira pa zatvoriti testo svuda okolo. Sad tako isto uraditi i sa preostalim delovima testa. Kad ste završili, uzeti kalup ili tepsiju 26cm prečnika, prekriti pek papirom ili samo podmazati hladnim puterom.

Svaki deo testa blago ruko pritisnite u manji krug, i svaki krug zamočiti u ulje i ređati tako što će vam deo sa uljem biti okrenut prema gore. Pokriti i ostaviti još pola sata do 45 minuta da raste.

Naraslu pogaču premazati sa preostalim jajetom posuti semenkama po vašem izboru i peći na 180°C oko 40 do 45 minuta. 

Pečenu pogaču izvaditi iz tepsije i ostaviti na žici da se ohladi, po želji pogaču možete pokriti kuhinjskom krpom dok se hladi.

Poslužiti je za doručak ili uz ručak. Mi smo je jeli sa varivom od boranije a deo koji je ostao smo pojeli sledećeg jutra za doručak sa kiselim mlekom i pogača je mekana i sledećeg dana.


Prijatno!!!


Нема коментара:

Постави коментар