петак, 29. јул 2022.

Prženija

 Zaista malo smešno ime za ovo jelo ali ja ga znam pod tim nazivom i kao mlađa, kad nisam imala baš mnogo vremena preko nedelje za neke velike ručkove, znalo je i ovo da se nađe na stolu i to obavezno sa feta sirom, mada ja nisam nikad jela sa feta  sirom, ja je volim bez, a nisam veliki ljubitelj fete ali zato sve vrste kačkavalja obožavam.

Sa našim paprikama, lukom i paradajzom iz bašte i domaćim jajima sa farme, baš smo imali jedan fini ručak za nas dvoje.

Sastojci: 15 do 20 manjih paprika, 2 velika paradajza, 1 manja glavica luka, 4 do 6 jaja, so, biber, suvi začin, malo šećera, ulje ili mast za prženje.

Priprema: Ako koristite mladi luk iz bašte, koji je kod nas tek stigao, nemojte ga prethodno pržiti, već stavite zajedno sa paprikama, koje ste oprali, očistili od žilica i semenki i isekli na manje komadiće, ali da nije presitno. Ja sam koristila pola ljutih pola slatkih i jelo nije bilo ljuto, tek je onako, kao što kažu naši stari, reznilo na ljutinu.

Ako koristite stariji crni lu, prvo ga vrlo malo propržiti, samo da postane  staklast na masti ili ulju, u zavisnosti šta koristite. 

Kad je paprika pola upržena, dodati 2 veća paradajza, koje ste prethodno oljuštili i isekli na kockice, i pržiti dok skoro sva tečnost ne uvri. Posoliti, pobiberiti, dodati suvi začin i ako vam je paradajz po malo kiseo, dodati vrlo malo šećera ( ja sam to u prste dodala ) samo da ubije tu kiselinu.

Umutiti onoliko jaja koliko mislite da će vam biti potrebno, kod nas je to bilo 6 komada, ali su sitnija sa malo soli i preliti preko upržene paprike i paradajz. Mešati dok se jaja ne uprže.

Poslužiti toplo uz sir koji vi volite ( kravlji, ovčji, kozji ) i prepečen hleb a može i da ne bude prepečen. Ja jedem bez hleba, jer u suštini vrlo malo jedem hleb, ali zato volim peciva.😊😊😊😊

Nekada smo znali, ako nam šta ostane da ponesemo sledećeg dana na posao za ručak.

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар