Jedva čekam da mi pardajz uzri u bašti jer ovaj koji kupimo u prodavnici nema nekog ukusa pa je za punjenje odličan, jer ukus mu doteram sa raznim začinskim biljkama, kojih trenutno ima u izobilju.
Odlično vege jelo i uz salatu može biti i odličan ručak.
Priprema: Paradajz oprati, osušiti i odseći vrhove, koji će vam biti poklupci oko 2 cm debljine. U činiju izdubiti pulpu i sok od paradajza ali ne previše da vam zidovi budu tanki da ne popucaju tokom pečenja. Okrenuti da se ocede dok vi pravite fil.
U tiganj sipati malo ulja, zagrejati pa dodati sitno isečen mladi crni luk, ako ga nemate može da se koristi i mladi zeleni luk ili običan crni luk i ako je luk mlad, kratko ga propržiti samo da omekša, dodati sitnije izrendanu šargarepu i sitno iseckan celerev štapić i kratko propržiti, dodati beli luk i pirinač, koji ste prethodno oprali i propržiti sve zajedno, na kraju dodati sredinu iz paradajza, koju ste iseckali na sitnije, dodati sok, pobiberiti, posoliti, dodati suvi začin i sve začinske biljkice koje volite i na kraju dodati malo šećera, ako vam je paradajz kiseo. Sve promešati i ostaviti na stranu da se malo prohladi.
Puniti paradajz sa pripremljenim filom, ali ostaviti malo mesta odozgore jer pirinač će još da nabubri prilikom pećenja i ređati u podmazanu tepsiju. Odozgore posuti sa izrendanim kačkavaljem i poklopiti poklopcima koje ste prethodno isekli.
Okolo paradajza staviti oljušten krompir koji ste isekli na komade kakve vi volite. Posuti krompir sa malo soli i bibera ili suvim začinom, preliti svuda sa po malo ulja i peći na 180°C oko 45 minuta do sat vremena. Viljuškom probajte da li je pitinač skuvan a krompir ispečen.
Izvaditi iz rerne, ostavite da se malo ohladi i možete ga jesti uz neku zelenu salatu. Jelo je odlično i toplo a nama je bilo još bolje hladno.
Ako želite da vam je ovo jelo posno, izostavite kačkavalj.
Prijatno!!!
Нема коментара:
Постави коментар