Slani venac sa domaćim lisnatim testom...Ovo testo je toliko dobro da se od njega može napraviti i slatko i slano testo...kod mene je ovog puta slano a ako bih ga koristila za slatko pecivo malo bih ga obogatila sa dodatkom vanile, limunove korice...
Sastojci za punjenje: kačkavalj, marinirano povrće ili pečurke, kuvana šunka, mladi luk, peršun
i još: pola umućenog jajeta, 1 manja kašičica jogurta i nekoliko kapi ulja
Naraslo testo podeliti na osam podjednakih jufkica. Uzeti 4 jufkice a preostale 4 pokriti da se ne suše dok vi tanjite ove 4. Svaku jufkicu rastanjiti u veličini malog plitkog tanjira i svaku premazati sa omekšalim puterom ( gledajte da imate dovoljno za 6 jufkica ) 3 premazane jufkice stavljati jednu na drugu a četvrtu jufkicu ne premazujemo.
Tako pripremljene jufkice staviti na tanjir pa ih staviti u frižider dok vi tanjite sledeće 4 jufkice. Tokom tanjenja pomozite se sa brašnom. Kad ste završili i sa druge 4 jufkice, izvaditi prve 4 a ove druge 4 stavite na tanjir pa u frižider dok vi radite sa prvim jufkicama.Staviti na pek papir i preneti na pleh. Spojiti stranice pa oštrim nožem iseći na komade, ali ne skroz do kraja sa unutrašnje strane kruga. Pažljivo rukom izvrnuti komade isečenog testa prema gore ( pogledajte kolaž ) i tako dok ne završite. Pokrijte i ostavite na toplom mestu da testo još jednom naraste. Od drugog dela testa možete napraviti još jednu štrudlu ili napraviti dva rolata, spojiti im krajeve i napraviti mnogo veću štrudlu. Ja sam pravila polovinu testa jer volim da jedem sveža peciva. Kad je testo naraslo, premazati sa umućenim jajetom i jogurtom, posuti semenkama po izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 do 30 minuta, ako je štrudla veća, onda je peći duže. Ispečenu štrudlu ostaviti da se ohladi, iseći na komade i poslužiti.
Prijatno!!!!
looks very fancy and tasty
ОдговориИзбришиThank you very much and i am glad that you like it.
Избриши