недеља, 1. децембар 2024.

Posne krofne

 Obično dok postim vrlo retko pravim bilo šta što je slatko, jer ja i ovako nisam neki ljubitelj slatkog ali moj muž ne posti i nije fer da njemu uskratim ako mu se nešto jede.

Jutros pijemo kafu i on kaže, otkad ti nisi pravila krofne i da znate da je bio u pravu, odavno h nisam pravila mada su se i meni jele u zadnje vreme ali nikako da stignem da ih napravim jer one ipak traže malo vremena dok se prave.

Danas sam kod kuće slobodna i rekoh sebi, hajde napravi ih ali da mogu i ja da ih jedem, morale su biti posne.


Sastojci: 650 g + brašna tip 400, 150 ml  tople vode, 250 ml tople kisele vode, 1 kesica suvog kvasca ili 20 g svežeg, 50 g šećera, pola kašičice soli, korica i sok od pola limuna, 1 kašičica vanilla paste, 75 ml ulja, 1 kašika rakije ili brendija, 60 g pirea od jabuka, ( ove je umesto jajeta )

i još: ulje za prženje, prah šećer zamirisan vanilom

Priprema: Brašno prosejati pa odvojiti u vanglicu 650 g i dodato so,sve promešati. ( ja uvek prosejem više brašna, uzmem onoliko koliko mi je potrebno za recept a ostatak ostavim za doradu testa i posipanje radne površine.

U manju zdelicu sipati toplu vodu, toplu kiselu vodu, šećer, vanilla paste, pire od jabuka, ako ne postite onda dodati 1 jaje, kvasac, koricu i sok od pola limuna, ako je limun manji onda od celog limuna, rakiju / brendi, ulje, kvasac i 2 kašike brašna i sve sjediniti zajedno. Pokriti i ostaviti da se kvasac podigne.

U podignuti kvasac dodati polovinu brašna i zamesiti spatulom, i onda dodavati po malo ostatak brašna i kad ne budete moli više da mesite spatulom onda nastavite rukom da mesite testo sve dotle dok ne dobijete meko i glatko testo, koje se po malo lepi za ruke. Ako je potrebno dodavati po vrlo malo brašna dok ne dobijete testo kako bi trebalo da bude, meko i po malo lepljivo.

Umešeno testo premazati sa malo ulja, vratiti nazad u vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Pobrašniti radnu površinu, isipati testo i blago ga premesiti. Rastanjiti testo i modlom po vašem izboru vaditi krofne. Staviti ih  na krpu, koju ste blago pobrašnili da vam se testo ne zalepi, pokriti ih drugom kuhinjskom krpom i ostaviti desetak minuta da još malo narastu.

Dok testo raste, vi sipajte ulje u dublji tiganj i zagrejte ga, ali da ne bude previše vruće, jer krofne će vam izgoreti gore i dole a sredina će biti gnjecava, jer nisu pečene a ako ulje nije dovoljno vruće napiće se previše ulja i biće masne. Ulje je spremno za prženje kad stavite dršku od varjače oko nje se stvore mehurići.

Staviti krofne strana koja je bila okrenuta prema gore ona ide u tiganj ali treba da bude okrenuta da leži u ulju.Nemojte stavljati previše krofni da pržite jer njima je potreban prostor da  bi se lakše okrenule. Poklopite poklopcem  i pržiti oko minut dva ili dok vam donja strana ne porumeni, pažljivo skloniti poklopac i okrenuti krofne i pržiti ih dok i donja strana ne porumeni.

Rešetkastom kašikom vaditi ispržene krofne i stavljati ih na kuhinjski ubrus da se ocede od viška masnoće.

Ja sam se malo igrala sa mojim krofnama, neke sam vadila okruglom modlom a neke sam vadila modlom u obliku srca.


Ostaviti ih da se kratko prohlade, posuti ih prah šećerom zamirisan vanilom ili po želji, možeteih puniti džemom, nutelom ili vanil kremom, izbor je vaš. Mi ih volimo samo posute prah šećerom a da ne postim punila bih ih vanil kremom.

Ja krofne volim kad su šuplje, kakve vi volite?


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар