субота, 28. децембар 2024.

Božićni linzer kolačići

 Ja ih pravim na nekoliko načina i svaki put volim da isprobam i nešto novo..kolačiće sam pravila za našu božićnu  prodaju kolača, gde su učestvovale mnoge žene i bilo je tu divnh kolača, koje ja nisam uopšte probala, osim jednog, koji mi se dopao, ali dok ga ne napravim, ne mogu pisati o njemu.

Ja ne mogu da verujem da ih nisam uslikala ali ću ih praviti ponovo pa ćemo promenitu noseću sliku recepta.


Sastojci: 225 g omekšalog putera, 150 g šećera, 2 žumanca, korica os 1 limuna, 1 kašičica vanile, 250 g mekog brašna, 100 g mlevenih lešnika ili badema, džem po vašem izboru, može i nutela ili pistaćio krema

Priprema: U veću zdelu umutiti puter i šećer u glatku i vazdušastu kremu, dodati žumanca i vanilu i umutiti još jednom sve zajedno i na kraju dodati brašno i mlevene lešnike ili bademe. Trebate da dobijete mekše testo.

Podeliti testo na 2 dela, zaviti u providnu foliju i ostaviti u frižider, najmanje sat vremena.

Rashlađeno testo rastanjiti na radnoj površini, ako je potrebno, blago pobrašniti radnu površinu, na oko pola cm debljine i vaditi kalupićem pune krugove. Mislim da ih je kod mene bilo 21 ili 22, u zavisnosti koje kalupe koristite. Drugi deo trebaju vam biti krugovi sa nekom šaricom unutra.

Ja sam koristila kalupe za manje linzere, jer ih imam nekoliko vrsta. Testo koje vam ostane od krugova premesite i vaditi nove krugove. Ređati na pleh prekriven pek papirom.

Rernu zagrejati na 175°C i peći kolačiće oko 8 do 10 minua jer oni treba d ostanu svetli. Pečene kolačiće ostaviti na žici da se potpuno ohlade.

Na ohlađene kolačiće, donji deo premazati sa onim što volite, stavite gornji kolačić sa šarom i vratiti nazad na zicu. To isto uraditi i sa preostalim kolačićima. Kad ste ih sve završili, posuti šećerom u prahu i poslužiti.

Ja kolačiće posipam šećerom u prahu samo onoliko koliko ću ih poslužiti a ostatak držim u hermetičko zatvorenoj kutiji na hladnom ( hladna ostava ili garaža )

Idealni kolačići za pokloniti svojim dragim ljudima za Božić ili Novu Godinu!!

Prijatno!!!


Нема коментара:

Постави коментар