Za vas čokoljupce, ovo je idealno.
185 g sve namenskog brašna
2 kašike šećera
60 g hladnog putera isečenog na kockice
1 žumance
Fil:
200 g šećera
125 ml vode
375 ml slatke pavlake
1 1/4 kašičice roze ili morske soli
170 g iseckane tamne čokolade sa 70% kakaa
30 g slatkog putera
Priprema:
Žicu staviti na drugi podeok od dole.
Kalup za tart,,veličine 23cm i dubine oko 3cm sa pomerajućim dnom staviti na pleh ( lakše ćete ga preneti u rernu ) i ostaviti na stranu.
Peći u prethodno u zagrejanoj rerni na 175*C oko 20 minuta, izvaditi,skloniti pek papir i pasulj i peći još 10 minuta dok vam blago ne porumeni.
Staviti na stranu da se malo prohladi dok vi pravite karamel.
U manju šerpicu staviti vodu i šećer i pustiti da provri i kuvati na jačoj vatri dok ne postane zlatno braon,oko 5 do 10 minuta,dodati slatku pavlaku i 3/4 kašičice solii i kuvati samo dok ne dobijete kremastu smesu.
Sipati vruć karamel na mlako testo i staviti u frižider da se karamel stegne,oko 20 minuta.
Ostaviti na sobnoj temperaturi oko desetak minuta da se prohladi i onda izvaditi iz frižidera tart,preliti prohlađenu čokoladu preko stegnutog karamela i vratiti nazad u frižider da se potpuno ohladi, najmanje dva sata. Po želji posuti odozgore 1/4 kašičice morske soli, ili ukrasiti svežim malinama ( maline idu odlično sa čokoladom ) seći na parčiće i poslužiti.
Prijatno!!!!
125 ml vode
375 ml slatke pavlake
1 1/4 kašičice roze ili morske soli
170 g iseckane tamne čokolade sa 70% kakaa
30 g slatkog putera
Priprema:
Žicu staviti na drugi podeok od dole.
Kalup za tart,,veličine 23cm i dubine oko 3cm sa pomerajućim dnom staviti na pleh ( lakše ćete ga preneti u rernu ) i ostaviti na stranu.
U osrednju posudu staviti brašno i šećer i izmešati,dodati hladan puter i sa vašim prstima izmešati sa brašnom dok ne dobijete mrvičastu smesu,dodati žumance i mesiti rukom dok se ne sjedini sa testom.Oblikujte ga u loptu,i preneti testo na kalup.Naneti testo svuda po dnu i stranicama kalupa i izbosti testo sa viljuškom,staviti preko testa pek papir, na papir staviti keramičke kuglice za pečenje, ili, ako ih nemate, staviti pasulj.
Staviti na stranu da se malo prohladi dok vi pravite karamel.
U manju šerpicu staviti vodu i šećer i pustiti da provri i kuvati na jačoj vatri dok ne postane zlatno braon,oko 5 do 10 minuta,dodati slatku pavlaku i 3/4 kašičice solii i kuvati samo dok ne dobijete kremastu smesu.
Sipati vruć karamel na mlako testo i staviti u frižider da se karamel stegne,oko 20 minuta.
Iseckanu čokoladu staviti u jednu zdelu.
Ostatak pavlake ( 250 ml ) staviti u šerpicu i zagrevati je na osrednjoj temperaturi da se zagreje,ali da ne provri i preliti je preko čokolade i mešati sve zajedno dok se čokolada ne otopi,dodati 30 g putera i sve o sjeiniti u glatku smesu.Ostaviti na sobnoj temperaturi oko desetak minuta da se prohladi i onda izvaditi iz frižidera tart,preliti prohlađenu čokoladu preko stegnutog karamela i vratiti nazad u frižider da se potpuno ohladi, najmanje dva sata. Po želji posuti odozgore 1/4 kašičice morske soli, ili ukrasiti svežim malinama ( maline idu odlično sa čokoladom ) seći na parčiće i poslužiti.
Prijatno!!!!
Malo je reći da je savršen tart,taman po mome ukusu..divni recepti Zorice kao i uvijek od tebe..veliki pozdrav!
ОдговориИзбришиHvala Nelyce moja...nećčeš verovati da sam i ja pojela parče ovog tarta, na kraju krajeva tamna čokolada je dobra za srce. Topli pozdrav, draga moja.
ИзбришиKaramela-čokolada-malina, divna kombinacija.
ОдговориИзбришиHvala Nina, ovo kao da je bilo za rvoj rođendan!!!! Srećan ti rođendan!!!
ИзбришиZoki, hello, my dear friend! I didn't comment these days, but I always came to see your beautiful dishes!
ОдговориИзбришиThis tart is really perfect, well done!
Hugs and kisses, my dear Zoki! :)
I am very sorry for your loss and my heart is with you. Thank you. Hugs, my dear:))
ИзбришиKako dobar tart, predobar , ne znam ima li netko da bi ovome odolio !
ОдговориИзбришиIma, ima...moj sin. On je pokupio maline a supruzi dao ostatak, koja je ona, sa uživanjem pojela.
ИзбришиJako dobro izgleda, cokolada i malina su fenomenalan spoj :)
ОдговориИзбришиHvala Nataša, u potpunosti se slažem s tobom. Pozdrav.
ИзбришиOvo je bolje od torte :) I recept, a i slike, za čisto uživanje :)
ОдговориИзбришиNikako da te pitam da li ste se preselili?
Hvala ti puno...ovo je recept iz arhive. Ne nismo se još preselili, zato i stavljam recepte iz arhive. Selimo se 25 oktobra i trebaće posle toga još nekoliko meseci dok se vratimo u normalu.Topli pozdrav.
ОдговориИзбришиVolim ovakve kombinacije. Baš sam pravila tart sa čokoladom limun kremom i svežim jagodama.
ОдговориИзбриши