субота, 14. октобар 2017.

Džem od bundeve sa ukusom karamele

Bundevu jako puno koristim u svojoj ishrani, ali prvi put pravim džem od nje i nama se jako puno dobala, probajte, za manje od 15 minuta možete napraviti džem.


Sastojci:

1 kg pirea od pečene bundeve
300 g šećera
sok od 1 limuna
1 kašika vanile ili vanilla paste

Priprema:

Bundevu ( koristila sam muškatnu tikvu ) oprati,preseći je na pola i očistiti od semenki i onih žilica.
Peći je u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C tako što ćete staviti presečeni deo na pleh, koji ste prekrili pek papirom, oko 45 minuta do sat vremena, dok potpuno ne omekša.
Vreme pečenja zavisi puno od veličine bundeve.
Izvaditi bundevu i ostaviti da se potpuno ohladi.
Kašikom izvaditi meso bundeve i samleti u blenderu ili multipraktiku ( ja sam moju izgnjećila viljuškom a onda sam je samlela štapnim mikserom ) i staviti u šerpicu, dodati sok od limuna i vanilu i na tihoj temperaturi pustiti da počne da krčka.

U drugu šerpu staviti šećer i na osrednjoj temperaturi pustiti da se otopi i kad počne da se topi, vrteti šerpom svuda okolo i vratiti nazad na ringlu da se i dalje topi i da dobije boju ćilibara, pazite da vam ne izgori. Sve ukupno treba da ne traje više od 5 minuta.

Kad se šećer otopio i porumeneo,skloniti šerpu sa ringle i sa većom i dužom kašikom sipati pire od bundeve u karamel....budite vrlo pažljivi, ovo puno prska kad se sipa, da vas karamel ne opeče, zato koristite nešto sa dužom drškom ili sa rukavicama na rukama.
Kad ste završili sa sipanjem pirea, vratite nazad na ringlu i kuvajte još minut - dva, stalno mešajući.
Sipajte u oprane i vruće tegle, zatvorite,zavite sa ćebetom i ostaviti da se same ohlade.


Prijatno!!!!

8 коментара:

  1. Odličan recept, imam svoje bundeve, ja sam kuvala bundevu u slatkom vinu, takozvani *recelj*
    Ovaj tvoj recept mi se jako dopada

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno. Ja nikad nisam pravila taj džem, ovo mi je prvi put da pravim džem od bundeve i jako mi se dopao...onaj ko ne zna od čega je kuvan, bilo bi mu malo teže da pogodi da je od bundeve. Hžvala ti puno na poseti i topli pozdrav.

      Избриши
  2. i ja cu Zoki ovu jesenju rapsodiju... jako- jaaako mi se dopalo.

    ОдговориИзбриши