Zaista ne znam kako bih nazvala ovaj ručak, lazanja...nije, a ima
sastojke koje stavljamo u lazanju, musaka...nije ni to, a ima sastojke
koje stavljamo u nju.Vi je zovite kako god hoćete a ja sam sa
zadovoljstvom jela ovo jelo.
Sastojci za sos:
1 velika glavica crnog luka
pola struka praziluk
3 čena belog luka
1 ljuta papričica
500 g mlevenog mesa
300 ml belog vina
200 ml pavlake za kuvanje
sveža majčina dušica i peršun
po ukusu; vegeta,biber, mlevena crvena paprika
800 g svežeg, sočnijeg paradajza i
1 kašika pirea od paradajza
i još:
10 osrednjih krompira
parmezan i mozzarella sir
maslinovo ulje
Priprema:
1 velika glavica crnog luka
pola struka praziluk
3 čena belog luka
1 ljuta papričica
500 g mlevenog mesa
300 ml belog vina
200 ml pavlake za kuvanje
sveža majčina dušica i peršun
po ukusu; vegeta,biber, mlevena crvena paprika
800 g svežeg, sočnijeg paradajza i
1 kašika pirea od paradajza
i još:
10 osrednjih krompira
parmezan i mozzarella sir
maslinovo ulje
Priprema:
U dublji tiganj sipati maslinovo ulje i
dodati sitno seckan crni luk i pržiti ga dok ne postane staklast,dodati
praziluk i ljutu papričicu i njih ispžiti dok praziluk ne promeni boju i
na kraju dodati sitno seckani beli luk i sve to ispržiti dokbeli luk ne zamiriše.
Dodati mleveno meso po vašem izboru ( teletina, svinjetina, piletina,ćuretina ) i pržiti dok ne promeni boju.
Paradajz blanširati u vreloj vodi oko 2-3 minute, izvaditi i staviti u ledenu vodu i oljuštiti i iseći na sitne kockice i dodati ga mesu ( po želji možete koristiti i paradajz iz konzerve ,konzerva treba da je oko 800 ml i sipati zajedno sa sokom ),odmah zatim dodati belo vino, kašiku paradajz pirea i krčkati dok se paradajz ne ukuva.Dodati pavlaku za kuvanje i kuvati još 5 - 6 minuta,začiniti po ukusu i staviti na stranu.
Dok se sos krčka,staviti veću šerpu sa vodom i kašičicom soli i pustiti da provri.
Krompir oljuštiti i iseći na kolutove kao za musaku i staviti u vrelu vodu, pustiti da provri te kuvati još 4 minuta. Rešetkastom kašikom izvaditi u veću činiju.
Dodati mleveno meso po vašem izboru ( teletina, svinjetina, piletina,ćuretina ) i pržiti dok ne promeni boju.
Paradajz blanširati u vreloj vodi oko 2-3 minute, izvaditi i staviti u ledenu vodu i oljuštiti i iseći na sitne kockice i dodati ga mesu ( po želji možete koristiti i paradajz iz konzerve ,konzerva treba da je oko 800 ml i sipati zajedno sa sokom ),odmah zatim dodati belo vino, kašiku paradajz pirea i krčkati dok se paradajz ne ukuva.Dodati pavlaku za kuvanje i kuvati još 5 - 6 minuta,začiniti po ukusu i staviti na stranu.
Dok se sos krčka,staviti veću šerpu sa vodom i kašičicom soli i pustiti da provri.
Krompir oljuštiti i iseći na kolutove kao za musaku i staviti u vrelu vodu, pustiti da provri te kuvati još 4 minuta. Rešetkastom kašikom izvaditi u veću činiju.
Vatrostalnu posudu veličine 28cm X 22cm ili sličnih veličina podmazati sa uljem.
Naređati trećinu količine krompira po dnu, preko sipati pola količine sosa.
Preko sosa pobacati majčinu dušicu i peršun i naribati obe vrste sira.Preko sira ponovo poređati drugu trećinu krompira,preliti sa ostatkom sosa,staviti majčinu dušicu i peršun i opet naribati obe vrste sira.
Naređati trećinu količine krompira po dnu, preko sipati pola količine sosa.
Preko sosa pobacati majčinu dušicu i peršun i naribati obe vrste sira.Preko sira ponovo poređati drugu trećinu krompira,preliti sa ostatkom sosa,staviti majčinu dušicu i peršun i opet naribati obe vrste sira.
Završiti sa ostatkom krompira.
Rernu zagrejati na 180 do 190*C i staviti da se peče dok vam fino krompir ne porumeni odozgore i da je pečen.
Izvaditi iz rerne,naribati preko pečenog krompira još malo obe vrste sira i vratiti u rernu da se zapeče.
Ohladiti i poslužiti uz neku zelenu salatu i prepečenim hlebom
Prijatno!!!!
Rernu zagrejati na 180 do 190*C i staviti da se peče dok vam fino krompir ne porumeni odozgore i da je pečen.
Izvaditi iz rerne,naribati preko pečenog krompira još malo obe vrste sira i vratiti u rernu da se zapeče.
Ohladiti i poslužiti uz neku zelenu salatu i prepečenim hlebom
Prijatno!!!!
Нема коментара:
Постави коментар