недеља, 22. октобар 2017.

Pasta u sosu od crvenih pečenih paprika

Volim pastu, ali je retko kuvam, ova pasta je pravljena od kinoe i pirinča a sos je od pečenih crvenih paprika...ovako dobar sos davno nisam jela i sad znam da će biti mnogo više pečenih paprika u zamrzivaču.


Sastojci: 4 velike pečene babure ili 6 većih roga paprika, 25 g pinjola ili blanširanih badema, 2 do 3 kašike ulja od semenki grožđa, 1 manja glavica crnog luka, sitno iseckanog, 4 čena pasiranog belog luka, 125 ml tečne pavlake za kuvanje, sitno iseckan peršun, sveže izrendani Grana Padano ili parmezan, od 250 do 450 g paste od kinoe ili paste koju vi koristite

Priprema:
Paprike najbolje ispeći mnogo ranije, ostaviti ih da se ohlade ili, izvaditi iz zamrzivača ( ja sam ih pekla ranije kad sam pravila supu od pečenih paprika ) oljuštiti ih, očisti od semenki i ostavite da se ocede.
Pinjole ili bademe, staviti u tiganj i propržiti ih na suvo, da malo porumene..pazite da vam ne zagore, biće gorki.
Ostaviti ih sa strane.

U isti tiganj sipati ulje, dodati sitno iseckan crni luk i pržiti ga na tihoj temperaturi dok potpuno ne omekša,dodati pasirani beli luk i pržiti samo dotle dok ne zamiriše.
Dok se luk tiho prži, u multipraktik staviti oceđenu pečenu papriku i propržene pinjole i sve dobro samleti.


Sipati samlevenu smesu od paprika u tiganj i pržiti oko desetak minuta, povremeno promešajte, da ne izgori.

Kad je smesa gusta, dodati pavlaku za kuvanje, pobiberiti i posoliti po ukusu ( ja sam dodala i pola kašičice mlevene ljute paprike ) i kuvati još 5 minuta, na tihoj temperaturi.

Skuvati pastu po uputstvu proizviđača.
Ocediti ali ostaviti oko 50 ml vode u kojoj se pasta kuvala.
Oceđenu pastu sipati u tiganj u kom je sos, sve izmešati, ako je previše gusto, dodavati po malo vode, koju ste ostavili, do željene gustoće, ( ja sam sipala samo 2 kašike tečnosti ) promešati i sipati u veće tanjire, iz kojih ćete poslužiti pastu.

Posuti sa sitno iseckanim peršunom,sveže izrendanim sirom i ako volite,sa malo tučene ljute paprike.




Prijatno!!!!

2 коментара:

  1. Budući da sam potomak paštašutara koja je usput znanje usavršila i dugogodišnjim boravkom u domovini pašte - moram s užitkom potvrditi da se radi o izvrsnom umaku. Potiče iz napolitanske kuhinje ali su mu kumovale i druge regije ( dodatno prženje paprika, vrhnje npr.), ali i neki američki dodiri. (I ja imam u mojoj knjizi sličan recept - napisana je red desetak godina - i dodala sam vrhnje jer se tako dobija baršunasta krema umaka). Ja bih imala samo sugestije za one koji nisu vješti kod pripreme pašte : treba možda dopisati za koliku količinu pašte odnosno osoba je predviđen ovaj umak i pašta. Ovako od oka gledajući ovdje ima umaka za pola kilograma pašte što je, po pravilima, za bogatih 6 tanjura špageta (Za kratku paštu - poput farfalla, fusila npr. čak i za 8 osoba.

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo je sigurno ukusno. Prvi put sam probala sos od pečenih paprika sa verovala ili ne prženom ribom.

    ОдговориИзбриши