Jela sa pirinčem i piletinom su nam posebno omiljena, danas pilav na drugačiji način.
Sastojci: 1 kg pilećih karabatkova bez koske i kožice,so, biber, suvi začin za piletinu,maslinovo ulje,1 osrednja glavica sitno iseckanog crnog luka,2 do 3 čena pasiranog belog luka,500 g šampinjona,65 ml belog vina,325 ml pileće supe ili vode,125 g kisele pavlake,65 ml pavlake za kuvanje,200 do 250 g pirinča dugog zrna,1 kašičica soli,2 kašičice italijanskog začina ili 2 kašičice svežih začina; ruzmarin, majčina dušica, žalfija,bosiljak,pola kašičice ljute dimljene paprike,2 pune kašike sitno iseckanog peršuna
Priprema: Pileće meso očistiti od viška masnoće, oprati i osušiti kuhinjskim papirom.
Iseći na veće kocke. Pobibeiti i posuti sa suvim začinom za piletinu i blago posoliti.U veći tiganj sipati nekoliko kašika maslinovog ilja ( ako koristite teflonski tiganj, dovoljna je jedna kašika ulja ) dobro zagrejati i staviti piletinu da sa proprži, tj,samo da porumeni sa svih strana.
Ako je potrebno, pržiti iz nekoliko puta.
Uključiti rernu da se greje na 190°C
Porumenelu piletinu izvaditi i staviti u pekać, veličine 33cm X 23cm.
U isti tiganj, ako je potrebno, dodati još jednu kašiku maslinovog ulja i dodati sitno iseckan crni luk i pržiti nekoliko minuta dok luk ne omekša i postane staklast, dodati pasiran beli luk i pržiti samo da zamiriše.
Isipati ispržen luk u pekač sa piletinom.Kad ste luk isipali u pekač, nemojte dodavati više masnoće, dodajte isečene šampinjone i ispržiti ih da porumene i ispuste vrlo malo tečnosti. Sipati i njih u pekač.
Dodati pavlaku za kuvanje, kiselu pavlaku,pileću supu ili vodu ( ako dodajete vodu, onda razmutite jednu kocku za supu sa vodom ili dodati suvi začin ) i kašičicu soli, ili po ukusu i sve dobro izmutiti sa žicom, da nemate grudvice od kisele pavlake.
Pobiberiti po ukusu i dodati ljutu, ako ne volite da je ljutkasto, dodati slatku dimljenu papriku, i pustiti da provri.
U pekač dodati pirinač, italijanski začin, ili, ako koristite sveže začine, sitno ih iseckajte pa ih dodajte u pekač, prelite sa pripremljenim sosom i sve izmešajte zajedno. Gledajte da su vam svuda podjednako raspodeljeni komadi mesa i šampinjona.
Prekriti sa alu folijom, ali nemojte da ušuškate svuda okolo, nego onako ovlaž zatvoriti i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko 45 minuta. Otkriti i za to vreme bi sva tečnost trebala da bude upijena u pirinač, ako nije, ostavite da se peče još malo.Razne vrste pirinča upijaju tečnost različito. Ja sam koristila basmati pirinač, zato podesite količinu tečnosti po vrsti pirinča.Braon pirinač treba više tečnosti i duže vreme pečenja.
Pečen pilav izvaditi iz rerne, ostaviti da se kratko prohladi, posuti sa sitno iseckanim peršunom i poslužiti sa zelenom salatom, ili salatom po vašem izboru.
Prijatno!!!!
Ovo je jako lepo jelo Zorice. Pravila sam nešto slično prvi put pre mnogo godina zvao se Kosovski pilav, samo što u taj recept nisu išle pečurke. Ovako sa pečurkama je još lepše. Uopšte zaključila sam da dodatak pavlake kod spremanja pilava mu daje jednu fantastičnu kremastu teksturu.
ОдговориИзбриши