Nisam sigurna ni da li ga volim ni da li ga ne volim,retko ga kupujem, ali ga jedem, mislim da sam ga samo nekoliko puta kupila, inače lisnati kelj obožavam i vrlo često ga koristim u našoj ishrani.
Dok sam bila u Srbiji, moja mama ga nikad nije skuvala i dok ga sama nisam skuvala nisam znala kakav mu je ukus.
Ovog puta ga nisam kupila, dala mi je moja prijateljica iz njene bašte i ima li šta bolje od domaćeg povrća....malo sam prošetala internetom da vidim kako se ovo povrće kuva i na kraju sam ga skuvala, onako kako bismo mi voleli da ga jedemo i tako je ispalo ovo varivo od kelja i krompira.
Sastojci:
1 manja glavica kelja
2 do 3 kašike maslinovog ulja
2 manje glavice crnog luka
3 šargarepe
2 rebra celera
2 ljute paprike
3 čena belog luka
1/4 muškatne tikve
4 velika krompira
2 lovorova lista
suvog mesa po izboru
Začini po ukusu; suvi začin, so, biber,dimljena crvena paprika i mlevena ljuta paprika
Priprema:
U veću šerpu sipati ulje i zagrejati na osrednjoj temperaturi, dodati iseckan crni luk,isečenu šargarepu na kolutove, celer isečen na malo deblje šnitice, papriku, očišćenu od žila i semenki i isečenu na malo deblje komadiće i krupnije isečen beli luk i sve to pržiti na osrednjoj temperaturi dok povrće malo ne omekša. Ja sam koristila suvu slaninu i dimljenu kobasicu,koje sam isekla na parčiće i pržila zajedno sa povrćem jer sam htela da mi malo ispusti masnoću i miris pre kuvanja.
Dodati krompir, koji ste oljuštili i isekli na velike kocke,takođe i muškatnu tikvu,( umesto muškatne tikve možete staviti jedan žuti krompir ) koju ste isekli na velike kocke i propržiti vrlo kratko, zajedno sa povrćem.
Dok se povrće prži, pripremite kelj. Odstranite sve spoljne listove,dok ne dođete do svetlo zelenih listova,preseći na pola i odstraniti koren iz sredine. Oprati pod mlozom vode i ostaviti da se ocedi. Iseći kelj na tanje trake i ako su trake predugačke,preseći ih na pola.
U isprženo povrće, dodati suvi začin,biber, crvenu dimljenu papriku, mlevenu ljutu papriku,lovorov list, promešati i tek onda dodati isečen kelj. Naliti sa pola litre vode ili temeljca, poklopiti šerpu sa poklopcem, smanjiti temperaturu i ostaviti da se dinsta sve zajedno oko 15 do minuta, promešati i sjediniti povrće i kelj.
Kad je kelj omekšao, naliti sa onoliko vode ili temeljca koliko željite da vam jelo bude gusto,pojačajte temperaturu i pustite da provri, kad je provrelo, smanjiti ponovo temperaturu i kuvati sve zajedno još 15 minuta ili dok vam krompir i kelj nije kuvan.
Probati za začine, dodati šta je još potrebno i poslužiti za hlebom, za ručak.
Prijatno!!!!!
Fino varivo, da se covek okrepi i ugreje. Ja nesto ne ljubim kelj ali mogu da ga jedem. Ali nemam odredjen stav prema njemu. Nekako, moze i sa i bez kelja:)
ОдговориИзбришиMoram da kažem, da specijalno kupim kelj i da ga kuvam, jer ga volim, ne bih nikada, ali ako naletim na neki dobar recept, bih...inače kad se skuva, meni je sasvim ok. Topli pozdrav.
ИзбришиE ja ga volim ! :) Ali sam usamljena u tome pa mi nije zgodno kuhati ga baš samo za sebe, zato iskoristim priliku kada ga kuhaju u restoranu i firmi da ga pojedem, naravno da to nije kao ono što skuhamo doma pa ću i ovaj tvoj recept zabilježiti i jednom ga svakako i isprobati.
ОдговориИзбришиJa imam sreću da moj muž jede sve i nema ništa od hrane, šta bi on odbio da jede..ustvari ne voli slatku pavlaku koju stavljam kao dekoraciju na torti, to uvek skloni, a ave ostalo jede.
ОдговориИзбриши