Jesenas smo išli u berbu jabuka, dosta smo ih pojeli ali nam i ostadoše i počele su polako da se suše, mi ih ne volimo kad su brašnjave ali su idealne za kolače.....tako da je deo ovih jabuka završio u ovom fantastičnom kuglofu, koji možete napraviti, iseći na parčiće i zamrznuti i po potrebi vaditi iz zamrzivača. Ovaj kolač je otišao na poklon našim dragim prijateljima.
Sastojci:
originalni recept
250 g šećera
100 ml otopljenog i prohlađenog putera
100 ml ulja
100 g kisele pavlake
1 kašičica vanile ili vanilla paste
300 g brašna
24 g praška za pecivo
prstohvat soli
600 g očišćenih jabuka
25 g mlevenog cimeta
65 g braon šećera
Priprema:
Jaja mutiti sa šećrom dok ne dobijete gustu i svetlu smesu.Dodati vanilu,( ako koristite vanilin šećer, mutiti ga zajedno sa šećerom ) ulje, prohlađen puter i umutiti sve zajedno da se sjedini.
Brašno, prašak za pecivo i so, izmešati, po malo prosejati iznad posude i žicom za mućenje sjediniti vrlo pažljivo. ( ja sam ga sjedinila iz 4 puta )
Jabuke očistiti, izrendati na krupnu stranu i ako su vam mnogo sočne, blago ih ocediti, ja ih nisam uopšte cedila, dodati u umućenu smesu i sve izmešati sa žicom za mućenje.
Preko toga sipati drugu polovinu smese od jabuka i preko njih i preostali deo cimeta i šećera i ponovo štapićem izmešati da dobijete mramorne šare.
Kolač peći oko 55 do 60 minuta,ali proverite sa štapićem da li je pečeno, sve rerne nisu iste...ako štapić izađe suv, kolač je pečen. ( meni je trebalo 75 minuta )
Pečen kolač ostaviti u kalupu desetak minuta da se ohladi, okrenuti ga na žicu i ostaviti da se potpuno ohladi.
Posuti sa prah šećerom i poslužiti.
Prijatno!!!!!
Нема коментара:
Постави коментар