среда, 17. децембар 2014.

Jevrejski kolač od jabuka

Jesenas smo išli u berbu jabuka, dosta smo ih pojeli ali nam i ostadoše i počele su polako da se suše, mi ih ne volimo kad su brašnjave ali su idealne za kolače.....tako da je deo ovih jabuka završio u ovom fantastičnom kuglofu, koji možete napraviti, iseći na parčiće i zamrznuti i po potrebi vaditi iz zamrzivača. Ovaj kolač je otišao na poklon našim dragim prijateljima.



Sastojci:
originalni recept

4 jaja, sobne temperature
250 g šećera
100 ml otopljenog i prohlađenog putera
100 ml ulja
100 g kisele pavlake
1 kašičica vanile ili vanilla paste
300 g brašna
24 g praška za pecivo
prstohvat soli
600 g očišćenih jabuka
25 g mlevenog cimeta
65 g braon šećera

Priprema:

Pripremiti sve sastojke da vam budu sobne temperature. Puter otopiti i ohladiti.
Jaja mutiti sa šećrom dok ne dobijete gustu i svetlu smesu.Dodati vanilu,( ako koristite vanilin šećer, mutiti ga zajedno sa šećerom ) ulje, prohlađen puter i umutiti sve zajedno da se sjedini.
Brašno, prašak za pecivo i so, izmešati, po malo prosejati iznad posude i žicom za mućenje sjediniti vrlo pažljivo. ( ja sam ga sjedinila iz 4 puta )
Jabuke očistiti, izrendati na krupnu stranu i ako su vam mnogo sočne, blago ih ocediti, ja ih nisam uopšte cedila, dodati u umućenu smesu i sve izmešati sa žicom za mućenje.

Pripremiti veliki kalup za kuglof, dobro ga podmazati sa hladnim puterom i posuti brašnom ( ja koristim sprej za pečenje, u koji već ima brašno ) sipati pola količine smese od jabuka, posuti sa polovinom količine cimeta i braon šećera, koji ste prethodno izmešali i sa štapićem ili nožem malo išarati po smesi da dobijete mramorne šare u kolaču.
Preko toga sipati drugu polovinu smese od jabuka i preko njih i preostali deo cimeta i šećera i ponovo štapićem izmešati da dobijete mramorne šare.





Uključiti rernu da se greje na 175°C ( ja sam imala jednu malu jabuku, koju sam očistila, prerezala na pola, malo zasekla po njoj,premazala ih sa limunovim sokom i stavila ih na vrh kolača, vi ne morate )
Kolač peći oko 55 do 60 minuta,ali proverite sa štapićem da li je pečeno, sve rerne nisu iste...ako štapić izađe suv, kolač je pečen. ( meni je trebalo 75 minuta )


Pečen kolač ostaviti u kalupu desetak minuta da se ohladi, okrenuti ga na žicu i ostaviti da se potpuno ohladi.
Posuti sa prah šećerom i poslužiti.


Kolač se može zamrznuti...iseći na parčiće, dobro zaviti i zamrznuti, po potrebi vaditi i jesti.( ako ćete ga zamrznuti, nemojte ga posipati sa šećerom )

Prijatno!!!!!

Нема коментара:

Постави коментар