петак, 05. децембар 2014.

Prhke štrudlice od dunja

Sitnih kolača za praznik nikad nije dosta...ove štrudlice možete napraviti ranije i ostaviti ih na hladnom, u hermetički zatvorenoj kutiji i ako možete da izdržite a da ih ne pojedete, mogu vam stajati dosta dugo...što znači,još jedan kolačić,koji se može pripremiti ranije za slavu, Božić,Novu Godinu....
Ove godine nisam pravila pekmez od dunja, jer mi je ostalo još od prošle godine i izuzetno se dobro slaže sa ovim štrudlicama. Ako nemate pekmez od dunja, koristite koji god imate, štrudlice će podjednako biti dobre.
Kad sam videla recept od Jasne na Coolinarici,znala sam, da ću ove štrudlice, kad tad isprobati i preporučila bih, da ih i vi isprobate.


Sastojci:

250 g slatkog putera
250 g kisele pavlake
30 g šećera
500 g + 25 g brašna
korica limuna ili pomorandže
1 kašika vanilla paste ili 1 kesica vanilinog šećera
pekmez od dunja

i još:

1 kesica vanilinog šećera
šećer u prahu

Priprema:

Omekšali puter sjediniti sa kiselom pavlakom, šećerom, koricom od pomorandže ili limuna  i dodati polovinu brašna i umesiti testo.

Pobrašniti radnu površinu,isipati poluumešeno testo i mesiti na radnoj površini, dodavajući svaki put po malo brašna i mesiti tako dok ne utrošite svo brašno. Meni je trebalo tačno pola kg brašna.

Umešeno testo podeliti na pola, kod mene je svaka polovina bila po 520g,zaviti u providnu foliju i ostaviti da se testo, odmori i rashladi u frižideru...oko sat vremena.
Ja sam moje testo ostavila napolje jer je puno više hladno nego u frižideru ( -4*C )

Uzeti jedan deo testa, pobrašniti blago radnu površinu i testo odozgore, i prvo prstima rastanjiti testo i onda nastaviti sa oklagijom,ali ne pritiskati puno, nego vrlo blago rastanjiti testo oko pola cm.
Po celoj dužini testa, ali ostaviti oko 5cm na početku prazno staviti pekmez i preklopiti sa praznim testom sa početka testa. Iseći tako napravljen rolat i preneti na pleh,koji ste prekrili papirom za pečenje.
Uraditi  tako i sa ostatkom testa, ali između rolata ostaviti po malo praznog mesta, da se ispeku svuda podjednako.

Kad ste završili sa pravljenjem rolata, iseći ih  na podjednake štrudlice.


Zagrejati rernu na 175 do 180*C i peći ih oko 20 do 25 minuta ili dok samo blago ne porumene, ali da budu pečene.

Ostaviti ih kratko u plehu da se ohlade, preneti ih na žicu i ostaviti da se potpuno ohlade.
Izmešati vanilin šećer ( ako možete da nađete onaj koji je već u prahu ) i prah šećer, posuti po štrudlicama i poslužiti sa kafom ili čajem.
Ostatak ohlađenih štrudlica ostaviti u kutiju.

Prijatno!!!!

Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Kristina sa bloga " Domaćica za vas " koja nam je zadala temu "dunje" i njoj šaljem ovaj recept.

8 коментара:

  1. Baš sam planirala praviti nešto slično jer imam kitnkes (sir od dunja) od prošle godine i nikako da ga potrošimo... :)

    ОдговориИзбриши
  2. Mimi,ove štrudlice su izuzetno lepe..mi smo bili oduševljeni. Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  3. Odlično testo. Pravim od njega i štrudlice i loptice s makom.

    ОдговориИзбриши
  4. Imam i ja vrlo slično testo, ali ovo mi je bilo drugačije, mislim da je to zbog džema od dunja.

    ОдговориИзбриши
  5. Jako fine štrudlice, i kod mene ima još pekmeza od dunja, taman ! :)

    ОдговориИзбриши
  6. Baš primamljivo deluju, ja jako volim ovakve tzv. štrudlice ali nikako da ih probam. Valjda ću uspeti da se uskladim oko praznika pa da se malo zasladimo i njima.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti i ako imaš vremena, napravi ih i da znaš, jako se brzo naprave a još brže pojedu.

      Избриши