среда, 10. децембар 2014.

Orzo pasta sa graškom i pestom od peršuna

Ovo je kao da jedete risotto...idealno za vegeterijance a ako se izostavi parmezan može biti dobro i za ove posne dane.


Sastojci:
recept je odavde

200 g orzo paste
150 svežeg ili smrznutog graška

Sastojci za pesto od peršuna:

500 ml listići peršuna
85 ml maslinovog ulja
2 čena belog luka
50 g sveže izrendanog parmezana
po ukusu morska so i sveže samleveni biber

Priprema:

U šerpu sipati vodu, 1 punu kašičicu soli i pustiti da provri, a za to vreme pripremiti sve za pesto.
Očistiti beli luk i iseckati na krupnije i staviti u multi praktik.

Peršun dobro oprati ispod tekuće vode, ocediti od vode i odvojiti listove od drški ( njih sačuvajte zavijene u mokri kuhuinjski papir i staviti u kesu za zamrzivač pa upotrebite kad kuvate supu ili povrtni temeljac )

Kad je voda provrela sipati pastu i kuvati je oko 5 minuta a za to vreme napraviti pesto.

Kad ste samleli beli luk, staviti sav opran i osušen peršunov list i samleti, po potrebi stati i skidati, sa spatulom,sa stranica multi praktika i onda u tankom mlazu sipati ekstra devičansko maslinovo ulje i miksati dok se sve ne sjedini.
Na kraju dodati so i biber po ukusu i sveže izrendani parmezan sir i sve to sjediniti u pesto.

Posle 5 minuta kuvanja orzo paste dodati svež ili smrznuti građak i kuvati samo dok ponovo ne provri, još 4 minuta.
Ocediti pastu i grašak, ali sačuvati kutlaču tečnosti gde se pasta kuvala.

Uzeti trećinu ,ili ako volite više pesto,polovinu pesta, dodati kutlaču, ili manje, tečnosti u kojoj se pasta kuvala ,dodati oceđenu pastu i grašak i sve izmešati zajedno.

Poslužiti toplo. Po želji možete izrendati još parmezan preko paste pre nego što poslužite.


Prijatno!!!!!

4 коментара: