четвртак, 18. децембар 2014.

Kuglof sa brusnicama i pomorandžom

Kupila sam pomorandže da pravim jedan drugi kolač, ali mi ih je neko ( čitajte moj muž ) pojeo pre nego li sam napravila kolač, ostala je samo jedna.
Za mene, nema bolje kombinacije od  brusnice i pomorandže...to su kao dve setre bliznakinje,jedna bez druge,nikud.


Sastojci:
originačni recept je odavde

225 g brašna
12 g praška za pecivo
prstohvat soli
250 g kisele pavlake
200 g šećera + 2 kašike
3 XL jaja
1 kašika izrendane pomorandžine korice ili 5-6 kapi prirodnog ulja od pomorandže
sok od te iste pomorandže
115 g putera,sobne temperature
oko 150 g svežih ili suvih brusnica ( suvih treba manje )
1 kašičica ekstrat vanile ili vanilla paste

Priprema:

Ja sam pravila ovaj kuglof od polovine sastojaka, jer nama je to dovoljno.
Svako jaje mi je bilo po 50 g, stavila sam jedno celo a drugo sam malo izmutila i sipala polovinu,što bi bilo 25 g.
Takođe sam koristila kalup za kuglof,čija je zapremina od 1.5l i bilo mi je dovoljno za ovu količinu testa.
Vi, ako nemate mali kalup za kuglof, koristite manji kalup za hleb, koji je 25cm X 11cm.
Kod ovog kolača je izuzetno važno da se kalup dobro podmaže,inače može da se desi da vam se kolač zalepi.
Sad krećem sa receptom.

Puter, sobne temperature dobro umutiti sa šećerom, treba da pobeli od mućenja, oko 4 do 5 minuta.Dodati vanilu i jedno po jedno jaje i svaki put dobro sjediniti. Dodati koricu i sok od pomorandže i na kraju kiselu pavlaku i sve umutiti zajedno.

U posebnu zdelu staviti brašno,prašak za pecivo i so i sve prosejati,po malo, iznad smese od jaja i putera,i sjediniti sa žicom za mućenje, na kraju dodati 100 g svežih brusnica i sve zajedno sjediniti.

Kalup za kuglof dobro podmazati sa puterom i posuti sa malo brašna ( ja koristim PAM za pečenje kolača ) po dnu kalupa prstima posuti 2 kašike šećera,ali gledajte da rasporedite svuda podjednako i preko šećera posuti onih 50 g svežih brusnica. ( nemojte ih seći jer kolač će vam poprimiti boju sečenih brusnica )


Preko brusnica,kašikom sipati smesu svuda okolo. Poravnjati.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175*C oko 50 do 55 minuta ili proverite sa štapićem da li je pečeno.
Kolač je vlažan kad se ispeče, ali nije gnjecav i što duže stoji, to je bolji...što kod nas nije slučaj, pojeli smo 2/3 od kolača.


Ispečen kolač ostaviti 5 minuta u kalupu na žici i tek onda okrenuti...ako ste kalup dobro podmazali, kolač će ispasti bez da se gornji deo kolača zalepi za kalup.
Ohladiti, posuti sa prah šećerom i poislužiti sa kafom ili čajem.


Ispečen kolač ostaviti 5 minuta u kalupu na žici i tek onda okrenuti...ako ste kalup dobro podmazali, kolač će ispasti bez da se gornji deo kolača zalepi za kalup.
Ohladiti, posuti sa prah šećerom i poslužiti sa kafom ili čajem.


Po želji, možete napraviti glazuru za ovaj kolač, preliti ga tek kad se ohladi i tek onda poslužiti.


Glazura se pravi ovako:

115 g šećera u prahu

30 do 45 ml mleka, soka od pomorandže ili vode

Sve izmešati i kašikom preliti.


Prijatno!!!!!

4 коментара:

  1. Lepo izgleda, sigurno je ukusan tako aromatičan... Na žalost, ovde nisam videla sveže brusnice, ima samo sušenih, pa mi preostaje samo gledanje. Tebi cmokić za fini recept! :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gago, ovaj kolač se može napraviti i sa sušenim brusnicama, naravno neće biti potpuno isto, ali neće ništa manje biti ukusan i sa njima.Topli pozdrav.

      Избриши