Tražeći po internetu ideje za Božićne poslastice, ovaj rolat mi se jako dopao i znajući da imamo čokoljubice u porodici, jedan od izbora je bio i ovaj rolat i da vam kažem, ni jednog momenta se nisam pokajala što sam ga napravila, jer kad ih vidim kako sa uživanjem jedu, srce mi je puno i ako sam bolesna ko pašče i jedva sam uspela da sve ovo napravim, naravno, uz veliku pomoć mog muža.
Sastojci za rolat:
4 velika žumanca
6 velikih belanaca
165 g šećera za žumanca
85 g šećera za belanca
150 g sve namenskog brašna
25 g kakaoa
prstohvat soli
Sastojci za francusku buter kremu:
250 g šećera
60 ml vode
2 žumanca
300 g omekšalopg putera, isečenog na kockice
1 kašičicava nilinog ekstrakta ili 1 kesica vanilinog šećera
100 g čokolade sa 70 % kakaoa
Priprema:
Skloniti zdelu sa šerpe i mutiti sa ručnim mikserom oko desetak do 15 minuta dok ne dobijete potpuno gustu smesu od žumanaca.
U drugu zdelu staviti belanca i 85 g šećera i umutiti u čvrst šne.
Sada, staviti trećinu umućenih belanaca u žumanca i polako sa žicom za mućenje ili spatulom sjediniti sa gustim umućenim žumancima.
U manju zdelu staviti brašno, kakao i prstohvat soli i prosejati trećinu nad posudom sa umućenim žumancima i opet sa žicom ili spatulom, nežno umšati brašno.
Tako ponoviti još dva puta sa belancima i još dva puta, sa prosejanim brašnom.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 6 do 7 minuta ( meni je trebalo 10 minuta ).
Izvaditi rolat,prevrnuti na kuhinjsku krpu, odvojiti od papira za pečenje i zaviti u rolat sa kraće strane.
Ostaviti da se rolat potpuno ohladi.
U šerpicu staviti 250 g šećera i 60 ml vode i pustiti da provri, dok sirup vri, vi umutite 2 žumanca u gustu i svetlu kremu.
Kad mi je sirup bio gotov, neka vri oko 3 minuta, mora da ostane svetle boje, bilo mi je nezgodno da držim šerpicu u levu ruku a desnom da mutim, ja sam vreli sirup sipala u džezvu za kafu ( imaćete oko 2 dcl sirupa ) i polako u tankom mlazu, sipati vreli sirup u umućena jaja a za to celo vreme, dok sipate vreli sirup, mutite sa mikserom.
Nastaviti da mutite dok ne dobijete veoma gustu i svetlu smesu, koja se malo ohladila. Dodavati kockicu po kockicu omekšalog putera i svaki put, kad ste dodali puter, dobro umutiti da nemate grudvica u smesi.
Tako umućenu smesu podeliti na pola.
U jednu polovinu dodati vanilu a u drugu polovinu otopljenu čokoladu i sve, još jednom, dobro sjediniti.
Ostaviti da se smese malo ohlade ( ja sam moje smese malo više ohladila i onda sam ih jedva istisla na rolat )
U slučaju da su filovi premekani, ostavite ih da se malo ohlade.
Zaviti rolat, i onda zaviti rolat u alu foliju i ostaviti najmanje 5sati u frižider, da se fil ohladi, ili preko noći.
Prijatno!!!!!
Jos jedan divan u zadnji momenat; brzo ozdravi i popij neku za srecu!
ОдговориИзбришиHvala ti,draga moja Jasna i volela bih da je tako, ali nije.Virtualni zagrljaj za Novu i uspešnu 2015 godinu!!!
ОдговориИзбриши