уторак, 16. децембар 2014.

Podvarak sa krompirom i kobasicama

Volimo kiseli kupus, volimo krompir a volimo i kranjske kobasice...


Sastojci:

750 g kupusa ribanca
2 manje glavice sitno iseckanog crnog luka
1 kg krompira
1 kašičica kima
4 kašike ulja
1 lovorov list
sveže samleven biber
1 kašičica ljutkastog senfa
4 kranjske kobasice
seckan vlašac ili mladi luk

Priprema:

Kupus ribanac ocediti od rasola a ako je previše kiseo, isprati ga pod mlazom hladne vode i tek onda dobro ocediti.
Krompir, gledajte da su manji i svi iste veličine, da se skuvaju u isto vreme.
Dobro ih oribati,ali ih ne ljuštiti, staviti u šerpu da se kuvaju i posoliti. Krompir treba da je kuvan ali ne i raskuvan.

Dok se krompir kuva u drugu šerpu sipati ulje, i ispržiti kobasice samo da porumene i izvaditi ih i ostaviti na tanjir sa strane u isto ulje staviti luk da se polako prži i pržiti ga dokle ne omekša, kad omekša dodati ribanac i vratiti kobasice i dinstati sve zajedno dok kupus ne omekša, po potrebi dodavati po malo vode.
Pobiberiti po ukusu, dodati kim i senf.

Kad je krompir skuvan,preseći ga na osmine,dodati u šerpu i ostaviti da se dinsta zajedno još 5 minuta na tihoj temperaturi.Po želji, krompir možete ispržiti na vrlo malo ulja u teflonskom tiganju, pre nego što ga dodate u kupus, ali onda nema potrebe da ga dinstate još 5 minuta dovoljno je da samo minut dva, da krompir povuče miris kupusa.

Sipati u tanjir, posuti sa sitno iseckanim vlašcem ili mladim lukom i poslužiti toplo.


Na vrlo sličan način možete napraviti i salatu.
Skuvati krompir u ljusci i iseći ga na manje kocke.
Ribanac ocediti ili kiseli kupus iseći na kockice, sipati ulje, kim, senf i sve promešati i ostaviti da tako stoji dok se krompir ne skuva.
Skuvani krompir, onako vruće isečen na kocke dodati u kiseli kupus, sve dobro izmešati,posuti sa vlašcem ili mladim lukom i poslužiti kao salatu ili prilog uz pečeno meso.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар