среда, 6. децембар 2017.

Khrustyky ( Ukrajinski prženi kolači )

Mislim da su Poljski Chrusciki ( anđeoska krila ) isto što i Ukrajinski Khrustyky...ako imate prilike, probajte ih...jako su ukusni.


Sastojci: 500 g brašna,4 - 5 žumanaca,200 g gustog grčkog jogurta ili kisele pavlake,30 ml ruma ili sirćeta,prstohvat soli,1 kašika šećera,korica od 1 limuna, ( ne mora ) oko pola litre ulja za prženje,
i još: vanilin šećer,prah šećer

Priprema: Sve sastojke staviti u zdelu i blago umutiti, dodati brašno i dobro umesiti testo.Ovo možete da stavite i u multipraktik i pustite da on odradi svoj deo posla.Ako vam je testo malo suvlje, dodajte još kašiku dve gustog grčkog jogurta. ( ja sam koristila gusti grčki jogurt jer mi je on manje mastan od kisele pavlake a kolačići se već prže, biće dovoljno masnoće ) i domesite testo.
Testo treba da bude glatko i elastično.

Izručiti testo i oblikovati u loptu i sad uzeti oklagiju i dobro "istucite" testo.Ako ga dobro "istučete" imaćete više mehura od vazduha i kolačići će biti hrskaviji.

Zaviti testo u providnu foliju i ostaviti u frižider bar sat vremena.Izvaditi testo i podeliti na nekoliko manjih delova, biće vam lakše da radite sa njim.Rastanjiti testo što više možete tanje, ako je potrebno, pobrašniti radnu površinu da vam se testo ne lepi,ako hoćete možete da koristite oklagiju, ili još bolje, mašinu za valjanje paste.Iseći rastanjeno testo u pravougaonike veličine 6cm duge i 4cm široke.Iseći na sredinu razrez i provući jedan kraj testa kroz taj rez.Tako isto uraditi i sa preostalim testom.
Moje su mogle da budu još tanje, ali nisu.

Sipati ulje u veći i dublji tiganj i zagrejati ulje do 175°C.Stavljati kolačiće u zagrejano ulje i pržiti po 1 minut svaku stranu ili dok vam lepo ne porumeni.
Nemojte stavljati previše komada u tiganj, dobro je da ima dovoljno mesta da se okrenu.

Zdelu pokriti sa nekoliko kuhinjskih papira i pržene kolačiće vaditi rešetkastom kašikom i stavljati ih na papir da se ocede od viška masnoće.
Kad ste završili sa prženjem,posuti ih šećerom u prahu,koji ste pomešali sa vanilinim šećerom i poslužiti uz kafu ili čaj.


Prijatno!!!!

4 коментара:

  1. Divni su, posebno je interesantan nacin "pletenja".:)))

    ОдговориИзбриши
  2. Prelepo izgledaju, moracemo probati sto pre. Mislim da je ovo slicno nasim mafišima, bar po obliku.

    ОдговориИзбриши
  3. Slično našim listićima! Obožavamo! Mogu se razvijati na mašinici za testo, budu ekstra kada se tako tanki isprže!

    ОдговориИзбриши