понедељак, 19. фебруар 2018.

Hleb sa mladim lukom i tucanom paprikom

Skoro sam pravila hleb, koji možete jestii za doručak u slatkoj verziji, evo sad nešto i u slanoj verziji..


Sastojci: 10 g suvog ili 25 g svežeg kvasca,185 ml tople vode,1 kašika + 1 kašićica šećera,450 g + 2 kašike brašna,1 kašičica morske soli,2 kašičice meda,125 ml ulja,2 L jaja
i još: 1 do 2 kašike maslinovog ulja,po ukusi so, sveže samleveni biber, tucana ljuta paprika,4 struka mlaog luka, sitno iseckanog,1 puna kašika sitno iseckanog peršuna,1 jaje,semenke po izboru; laneno seme, susam crni i beli

Priprema: Uzeti polovinu od tople vode i dodati suvi kvasac i kašičicu šećera, izmutiti i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.

Prosejati brašno,( odvojiti dve kašike tog prosejanog brašna i ostaviti na stranu, trebaće vam da domesite testo ) dodati so ( po vašem ukusu ) i kašiku šećera, izmešati i napraviti udubljenje.
Dodati ulje, umućena jaja, ostatak vode i med, koje ste prethodno sjedinili i sipati nadošli kvasac.
Zamesiti testo i isipati na radnu površinu i mesiti rukom oko desetak minuta, dok ne dobijete meko testo, po potrebi dodati još malo brašna, dok ga mesite, od one dve kašike koje ste ostavili na stranu.
Testo treba da se po malo lepi za ruke a ako ste ga dobro umesili treba da ima plihčiće po sebi.
Oblikovati u kuglu, blago premazati sa malo ulja i vratiti nazad u vanglicu.
Pokriti providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da se testo utrostruči.
U zavisnosti koliko vam je prostorija topla, trebaće od 1 sat do 2 sata.

Dok testo raste, pripremite nadev.
Mladi luk očistiti, oprati, osušiti i iseckati što sitnije možete. ( ako želite možete staviti i više mladog luka )
Peršun oprati,osušiti i iseckati sitnije.
Izmešati mladi luk i peršun i ostaviti na stranu.
Pripremite maslinovo ulje, tučenu papriku,sveže samleven biber i so.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti ga na 3 dela. Moj svaki deo je bio malo manje od 300 g svaki, oblikovati u loptu i ostaviti na radnoj površini, ali posuti odozdole gustin, da vam se ne zalepi.
Pomoću gustina rastanjite testo u što duži pravougaonik, oko 30 cm dužine a oko desetak cm širine.
Premazati sa maslinovim uljem, posoliti pobiberiti, posuti sa tucanom crvenom paprikom ( kod mene je to ljuta, ali ovde se zbog dodatnog meda i šećera uopšte ne oseti da je mnogo ljuta ) i na kraju posuti mešavinom mladog luka i peršuna i zaviti u tanji rolatić.
Ostaviti ga na stranu i tako isto uraditi i sa preostala dva dela testa.
Kad ste završili sa rolatima,uplesti ih u pletenicu i pažljivo preneti u kalup, koji ste prethodno premazali sa uljem ili isprskali sprejom za pečenje, veličine 30cm X 10 cm a ako hoćete, ne morate ga stavljati u kalup, možete ga staviti na pleh, koji ste prekrili pek papirom.
Pokriti ponovo sa providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti da pletenica naraste, još pola sata.


Uključiti rernu na 185-190°C da se greje.
Hleb premazati umućenim jajetom sa malo vode, ja sam moj hleb premazala samo sa belancetom, koje sam već imala u frižideru, posuti sa semenkama po vašem izboru i biberom ( ja sam zaboravila biber, ali sam posula sa krupnom solju, ali ne mnogo ) i peći u zagrejanoj rerni oko 25 do 30 minuta ili dok vam hleb lepo ne porumeni.

Ispečen hleb pažljivo okrenuti na žicu, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se ohladi.
Kod mene to nije dugo stajalo da se ohladi, jer smo opet išli na Nijagarine Vodopade u šetnju a bili smo gladni, te sam ga sekla toplog.
Poslužiti sa sirom, ljutenicom, ajvarom, čvarcima...što god vi volite


Prijatno!!!!

8 коментара: