четвртак, 22. фебруар 2018.

Pogača srce u srcu

Za sve vas koji imate malo vremena da se igrate sa testom.....sliku sam videla na FB i jako mi se dopalo, ali recepta za testo nije bilo, napravila sam svoje testo, koje je posno, jer za nas,pravoslavne počeo je Uskršnji post...mi ne postimo ove nedelje, a za vas, koji postite izvolite probajte ovu pogaču.


Sastojci: 450 g brašna,125 ml kisele vode,125 ml mleka od badema ili soje,100 ml ulja,1 kašičica soli,7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca,1 kašika šećera,80 g margarina

Priprema: Brašno prosejati, dodati so i izmešati. Ostaviti na stranu.
Zagrejati bademovo mleko, dodati suvi kvasac i kašiku šećera, izmešati i ostaviti da se kvasac podigne.

U brašno dodati podignut kvasac, kiselu, vodu, ulje i zamesiti testo. 
Isipati na radnu površinu i dobro umesiti testo.
Meni nije bilo potrebno više brašna i testo je dovoljno meko i nije lepljivo za ruke. Oblikovati u kuglu, vratiti nazad u vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo utrostruči.
Pripremite kalup u obliku srca, ako ga nemate, možete praviti ovu pogaču i u okruglom kalupu, biće podjednako lepa i u okruglom obliku.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i početi sa delenjem.
Trebaju vam 8 kuglica po 54 g, 28 kuglica od po 19 do 20 g.
Da biste tanjili tesato, pomažite se sa gustinom.
Prvih 8 kuglica rastanjiti u veličini tacne od šoljica za kafu.
Uzeti jednu rastanjenu jufkicu, premazati sa omekšalim margarinom, staviti preko te jufkice drugu jufkicu i nju premazati sa omekšalim margarinom i onda i treću, koju ćete takođe premazati i završiti sa jufkicom, koju ne premazujemo.
Ostaviti ovako pripremljeno testo na stranu.
Sad tako isto uraditi i sa ostale 4 jufkice.
Rastanjiti testo što više možete, premazati sa omekšalim puterom i zaviti u rolat, koji ćete rukama još malo rastanjiti.
Iseći prvi rolat na manje rolatiće oko 3 do 4 cm dužine i ređati uz ivicu kalupa, koji ste prethodno malo premazali sa margarinom.
Tako isto uraditi i sa drugim delom testa.
Ako pravite u okruglom kalupu trebao bi biti oko 23 do 24 cm prečnika.


Svaku malu kuglicu rastanjiti prečnika oko 6cm i stavite 4 zajedno, da preklapaju jedna drugu do polovine.
Oklagijom pritisnuti na sredinu tako poređanih krugova i onda zaviti zajedno u cvet. Preseći na pola, tamo gde ste pritisli, testo je tu tanje.
Ređati tako pripremljene ružice pored malih isečenih rolata i na kraju i u sredini kalupa.
( Pogledajte slike pripreme )
Pokriti providnom folijom i ostaviti oko pola sata da pripremljena pogača naraste.
Zagrejati rernu na 175°C.
Pogaču premazati sa bademovim mlekom i ja sam je isprskala sa sprejom za pečenje i peći je oko 25 do 3 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.


Ispečenu pogaču kratko ostaviti u kalupu da se prohladi, skinuti obruč ili pažljivo okrenuti iz kalupa i staviti na žicu da se ohladi.
Blago je premazati sa otopljenim margarinom a i ne morate.


Prijatno!!!!

2 коментара:

  1. Imam ovakav kalup u obliku srca, a tvoja ideja kako napraviti #srčanu# pogaču je baš divna.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma ja se malo igrala sa testom, ali sam dobila izuzetno lepu i ukusnu pogaču...puno ti hvala.

      Избриши