субота, 10. фебруар 2018.

Još jedno pecivo...jedno testo dva peciva

Volim  ta univerzalna testa koja se mogu koristiti za mnoga peciva. Nama su dolazii gosti iz Toronta i htela sam da imam nešto što bi moglo da se jede uz ručak ili kao predjelo a na kraju i da se zasladimo..ove kifle su toliko dobre, da više liče na kroasane nego na kifle, možete da ih punite sa slatkim i slanim punjenjem a mogu da budu i prazne..


Sastojci: 500 g + svenamenskog brašna, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 125 ml mlaćenice,125 ml pavlake za kuvanje, 100 ml mleka,1 kašičica šećera, prstohvat soli, 60 ml ulja, oko 50 g otopljenog i prohlađenog putera

Priprema: Zagrejati mleko, dodati kašičicu šećera, kašiku brašna, izmešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

Zagrejati pavlaku i dodati mlaćenicu, dodati ulje i izmešati sve zajedno.

U vanglicu prosejati 500 g brašna a sa strane ostaviti još oko 50 g, biće vam potrebno za doradu testa.
Napraviti udubljenje, sipati mlaćenicu, nadošli kvasac i so i zamesiti testo.
Testo treba da bude dosta meko i lepljivo.
Pobrašniti radnu površinu od onih 50 g, isipati umešeno testo i posuti sa brašnom i odozgore i sad doraditi testo na radnoj površini.
Pokušajte da ne dodajete više od ovih 50 g brašna jer testo treba da bude meko i po malo lepljivo.
Kad ste umesili testo, oblikovati ga u loptu, blago premazati sa uljem, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo utrostruči volumen.

Dok testo raste,pripremite šta hoćete od fila.
Ja sam pola pravila sa džemom od mandarina a pola sam punila sa krem sirom sa ukusom svežih začinskih biljkica i belog luka.

Kad je testo dovoljno naraslo, posuti radnu površinu sa gustinom, isipati naraslo testo i preko posuti sa gustinom, ali ne previše, samo onoliko koliko da vam se testo ne lepi dok ga tanjite.
Rukama rastanjiti u krug a onda nastaviti da tanjite sa oklagijom u što veći krug možete i da vam je što tanji, jer na taj način ćete imati puno više navoja na vašim kiflama. ( ja ih volim takve, vi rastanjite kako vi volite, neko voli manjei  bucmaste kifle )
Tako rastanjeno testo premazati sa otopljenim i prohlađenim puterom svuda.
Iseći testo na 4 pa onda svaku četvrtinu iseći još na pola i onda tu četvrtinu iseći na još 3 dela, što znači da treba da imate 24 isečenih delova.
Na svaki trougao staviti od fila šta hoćete i zaviti u kiflu,tako što ćete donji deo vrlo nežno vući od vas prema dole a u isto vreme zavijati testo u kiflu.

Pripremiti dva pleha i prekriti ih pek papirom.
Poređati pripremljene kifle ali ostavite dosta mesta između jer će kifle još da narastu pa da vam se ne slepe jedna za drugu.
Kod mene, pošto su bila dva punjenja, ja sam ih odvojila, slano posebno, slatko posebno.
Pokriti prvi pleh sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da kifle još jednom narastu, oko pola sata.
Pred pečenje premazati ih a malo mleka i peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 do 20 minuta ili dok vam lepo ne porumene.

Dok se prve kifle peku, druge kifle takođe prekriti providnom folijom i kad izvadite prve kifle, druge takođe premažite sa malo mleka i peći i njih.


Prve kifle, ako su slatke, kad se ohlade, posuti sa šećerom u prahu izmešan sa vanilom i poslužiti uz kafu ili čaj.

Druge kifle, ako su slane, kad su pečene, izvaditi iz rerne, premazati ih sa malo otopljenog putera, posuti ih krupnom solju i susamom i ostaviti kratko da se ohlade te ih poslužiti kao predjelo ili za doručak uz kefir ili jogurt.


Umesto krem sira možete da koristite feta sir, iseckanu šunku..ma šta vam god padne na pamet..


Odlične su i sledećeg dana, nama su ostale 4 sa slanim punjenjem i mi smo ih pojeli za doručak sa kefirom.

Prijatno!!!!

4 коментара:

  1. Gledam i divim se i mirišem kroz ekran! Slabo radim takve kifle jer trebaju puno vremena, ali ih volim jesti.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti..da, trebaju puno vremena, ali zato se uvek može raditi nešto drugo između...ja ih volimmmmm

      Избриши
  2. Slike su fenomenalne :)))

    Prvo mi one padaju u oči, a tek kasnije čitam recept, koji je, kao i uvek, izvrstan :)

    ОдговориИзбриши
  3. Slike govore koliko si puno truda, ljubavi i volje utkala u ove prelepe, lisnate kifle. Recept je interesantan a ti si prava majstorica da od svakog testa napraviš savršena peciva. Ja, moram priznati, nemam puno stpljenja za to a tebi svaka ćast. Pozdrav Zoko od mene...

    ОдговориИзбриши