субота, 17. фебруар 2018.

Trouglovi sa prazilukom i gljivama

Još jedno odlično predjelo...možda će se dopasti i vama..


Sastojci: 45 ml maslinovog ulja, 15 g putera, 2 struka praziluka, 1 mala ljutika / luk arpadžik, 4 čena belog luka, 400 g gljiva, 30 g putera, 1 kašičica sitno iseckane mirođije, 1 kašičica sitno iseckanog peršuna, 65 ml pavlake za kuvanje, 40 g  sitno izrendanog parmezan sira,po ukuso so i biber, 10 do 12 tankih kora za baklavu, i još putera i maslinovog ulja za premazivanje kora

Priprema: Očistiti, oprati i sitno iseckati praziluk. 
U veći i dublji tiganj sipati 45 ml maslinovog ulja i 15 g putera, zagrejati i dodati praziluk, sitno iseckan luk arpadžik ( shallot )  i pržiti sve zajedno na tihoj temperaturi oko 5 minuta kod praziluk i luk ne omekšaju.

Dok se luk prži, vi očistite gljive po vašem izboru i iseckajte ih na sitnije kockice i dodati u omekšali luk, dodati i preostalih 30  putera i pržiti dok gljive ne ispuste tečnost, povećati malo temperaturu i pržiti dok tečnost ne uvri.

Dodati sitno iseckan beli luk, posoliti i pobiberiti i sipati pavlaku za kuvanje i kuvati dok se ne zgusne, na kraju dodati iseckane začine; peršun i mirođiju, dodati izrendani parmezan, izmešati, treba da imate vrlo gustu masu.
Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi da se ne pečete dok pripremate trouglove.

U manju zdelu otopiti oko 75 g putera i isto toliko ulja i sjediniti sve zajedno.
Uzeti jednu koru za baklavu, premazati je tom mešavinom i presaviti na pola i ponovo premazati i tu polovinu.Ako su vam kore mnogo tanke, koristite 2 kore, ako nisu, 1 kora je dovoljna.
Polovinu presaviti na 3 dela i na ivicu presavijenih kora staviti punu kašičicu mase od praziluka i gljiva i zaviti u trougao.

Ređati tako pripremljene trouglove ( ako vam je teško da pravite trouglove, možete zaviti u male pitice ) na pleh, koji ste prekrili pek papirom i praviti trouglove dok imate dovoljno materijala.

Veličinu trougla odredite po svom ukusu, mogu biti manji ili veći. Kod mene su bili veči, jer sam ih pravila za nas, da bih ih pravila za društvo, pravila bih ih manje, da ima za jedan, eventualno dva, zalogaja.

Zagrejati rernu na 180°C.
Pripremljene trouglove blago premazati sa mešavinom ulja i putera, po želji možete ih posuti semenkama po vašem izboru i peći ih oko 20 minuta ili dok vam trouglovi ne porumene onako kako ih vi volite.

U slučaju, kad su trouglovi pečeni, da imate na papiru previše ulja, ocedite ga a trouglove staviti na žicu, koja je prekrivena kuhinjskim papirom, da upije višak masnoće.


Pečene trouglove ostaviti kratko da se prohlade i poslužiti ih tople, sa jogurtom, kiselim mlekom ili rashlađenim pivom.


2 коментара: