Vreme je Božićnog posta, mi nekad postimo nekad ne, ovog puta smo rešili da postimo jer smo se pre nekoliko dana vratili sa odmora a tamo se jelo isuviše mnogo i ovo nam je jedan od načina da malo isbalansiramo to prejedanje.. ne možemo da se požalimo na odmor, jer nam je zaista bilo lepo, posebno što smo otišli na taj odmor a da uopšte nismo planirali odmor u decembru...vreme nam je bilo idealno, more toplo, imali smo fantastično društvo i šta nam je više trebalo?
Ideju za ovu pitu sam pronašla ovde a znam da Caca ima dosta posnih recepata kako na vodi tako i onih na ulju...vratiću se ja kod nje opet ovih dana jer mi je zapalo za oko još nešto sa njenog bloga.
Svima, koji slavite Sv. Nikolu, neka Vam je srećna slava!!!!
Sastojci: 500 g kora za pitu, 300 g šampinjona, 1 glavica crnog luka, 2 struka praziluka, 200 g spanaća, 150 g pirinča, ulje, kisela voda, so, biber, oregano, suvi začin
Priprema: Pirinač očistiti i isprati pod mlazom hladne vode. Skuvati u 600 ml vode sa malo soli, kad je skuvan, podeliti ga na 3 dela.
U veći tiganj sipati maslinovo ulje, dodati sitno iseckanu glavicu crnog luka i pržiti dok ne postane staklast, dodati šampinjone, koje ste očistili i isekli na tanje listiće i pržiti sve zajedno dok sva voda koju su šampinjoni ispustili prilikom prženja ne uvri. Posoliti, pobiberiti, dodati suvi začin i oregano, promešati i dodati u jedan deo pirinča, koji ste podelili na 3 i izmešati. Ostaviti na stranu.
U isti tiganj, samo ga obrišite papirom, dodati još malo maslinovog ulja i ispržite praziluk dok ne omekša. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Sipati u drugi deo ostavljenog pirinča i sve izmešati.Ostaviti na stranu.
Spanać očistiti, oprati i dobro ocediti i iseckati na manje komadiće. Staviti u tiganj, samo da malo svene i ocedite od viška vode, dodati pirinču, koji nema nadeva, posoliti, pobiberiti i promešati. Ostaviti na stranu.
Pomešati kiselu vodu i ulje.
Kore podelite da imate za svaki rolat po 4 kore ( kod mene je bilo 18 kora, ja sam u dva rolata stavila po 5 kora a u dva po 4, vi možete da iskoristite samo 16 kora a ostatak ostaviti pa napraviti neku slatku posnu pitu sa jabukama ili bundevom )
Uzeti jednu koru i staviti je na radnu površinu, poprskati je mešavinom ulja i kisele vode, staviti drugu koru preko te i nju poprskati i po dužini kore stavite četvrtinu mase od spanaća, preko staviti ponovo koru te i nju poprskati sa mešavinom kisele vode i ulja i preko prvog fila staviti fil od praziluka i na kraju staviti četvrtu koru, poprskati sa uljem i kiselom vodom i staviti četvrtinu fila od šampinjona, stranice preklopiti preko fila i zaviti u rolat.
Staviti na pleh, koji ste prekrili pek papirom.
Sad tako isto uradite i sa ostakom kora i fila. Od ove količine trebate dobiti 4 rolata.
Pripremljene rolate premazati odozgore sa mešavinom kisele vode i ulja i stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko pola sata do 40 minuta ili dok vam lepo ne porumeni i odozdole i odozgore.
Pečenu pitu poprskati vodom, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
Ja moju pitu nikad ne prskam vodom jer volim da su kore hrskave, ostavim je samo da se ohladi, bez da je pokrivam.
Pečenu pitu iseći na parčiće i poslužiti toplu.
Evo malo fotografija sa odmora, nisu nešto bog zna šta ali ovog puta su slikane sa IPodom, mrzelo me je da nosim kameru sa sobom.
Plaža je izuzetno lepa...Playa Pesquero Resort Suites and Spa, Holguin, Cuba |
Večera za dvoje....
|
Jastog sa lignjama i škampima...ovo je chef pripremao ispred nas..fantastičan ukus i jako nam se dopalo. |
Imaju prelepe bazene, ali ja retko zalazim tamo, više volim pesak i more... |
Ovako je servirano predjelo u jednom od njihovih restorana |
Linda, jedna vrsta orlova koji žive na Cubi, nas je dočekala svakog jutra ispred restorana u kom smo doručkovali i ručali.... |
Ovako je postavljen restoran pored mora u kom smo jeli još jednog odlično pripremljenog jastoga. |
Princes krofna sa sladoledom |
I na kraju nas dvoje...... |
Vas dvoje ste vrlo šarmantni :) Lepo od tebe što si podelila slike s nama, a Kubu ću verovatno samo na taj način i da "obidjem" :) Blagiška tebi na divnom odmoru :)
ОдговориИзбришиHvala ti puno, draga moja Vesna iu nikad se ne zna, možda se desi da i obiđeš Kubu jednog dana...samo mi kad odemo u resort ne vidimo puno od Kube, nije to ono kako tamo ljudi žive...Kad smo bili pre 3-4 godine u Havani, onda smo dosta videli tamo i uz put, kako ljudi žive...siromašna je to zemlja ali su ljudi velikog srca.
Избриши